Logo zutphensekoerier.nl


Het oogsten van de sacharoseknollen. (Foto: Benno Geerlings)
Het oogsten van de sacharoseknollen. (Foto: Benno Geerlings) (Foto: Benno Geerlings)
Op fietse door Z.

De bietenbrug opgaan

  Column

Ik was tot voor kort geen zoetekauw. Hartige hapjes hadden mijn voorkeur. Bakken vol chips, de taartjes en toetjes liet ik aan mij voorbij gaan. Op mijn zestiende begon ik met roken en nicotine en zoetwaren vormen ook geen gelukkig huwelijk.

Door Benno Geerlings

Het had niks van doen met een principiële keuze en het besef dat al die suikers maar ongezond zijn. De gezondheidscultus hield zich nog koest in mijn jeugd en vroeg volwassen leven. Ik vond het gewoon niet lekker!

Als stadsjochie had ik ook nog geen idee over de herkomst van het product suiker. Het werd niet gezeefd uit zoetwater, zoveel begreep ik nog.

De suikerbieten en suikerriet kwamen pas op de middelbare school in beeld. Een uitstapje naar het platteland en een hap uit zo'n grote harde knol maakte de liefde voor suiker er ook niet beter op, smerig spul!

Sinds drie jaar ben ik gestopt met roken. De curve van mijn suikergebruik nam onmiddellijk schrikbarend toe. Waar een suikerarm leven nu hip is, ga ik tegengesteld tekeer. Appeltaarten en chocolade glijden aan de lopende band naar binnen. Ik denk ermee weg te komen. Ik ben immers fietskoerier en dan kan het wel lijden. Ik trap mateloos calorieën weg en mag dat dan ook straffeloos compenseren.

Mijn partner K. denkt daar anders over. Na een halve reep Tony Chocolony bij de thee pakt ze het restant resoluut in, zich niets aantrekkend van mijn gesputter. Too much junkie business. Ze vindt het zelf ook lekker, maar de discipline wint het bij haar.

Op fietse richting B., het Veluwezoom dorp ten zuidoosten van Z. , beland ik op de Zutphensestraat in een onvermoede glijpartij. Voor mij schaart een tractor met aanhanger op de tot modderpad verworden ventweg.

Er worden suikerbieten geoogst en de tractor is vol beladen met sacharoseknollen. De vaardige chauffeur weet de aanhanger vaardig uit de schaar te trekken en vervolgt tergend langzaam zijn weg richting losplaats.

Ik fiets er slippend achter, gelijk een amateur veldrijder. Ik bedenk wat er allemaal voor lekkers uit het eindproduct gemaakt kan worden. Tegen de stroom in, glibberend de bietenbrug opgegaan.

reageer als eerste
Meer berichten