Foto: Tim Pardijs
Tole Bobbink

Een bol diep

  Column

Mijn vriendin en ik zijn dus verhuisd en de meest vervelende dingen zijn wel gedaan. Het huis heeft een nieuwe vloer en overal nieuwe plinten.


Voor het minder vervelende klusje - de tuin winterklaar maken - gaan mijn vriendin en ik naar een doe-het-zelfwinkel voor de tuin. Een man van begin twintig helpt ons en tot mijn verbazing heeft hij veel verstand van tuinieren. Een twintiger die kan tuinieren is als een baby die loempia's kan vouwen. Je verwacht het niet.


Bij de bloembollen aangekomen, legt hij uit hoe we die moeten planten.
'Je graaft een gat en de bol moet een bol diep de grond in.'
We kijken hem allebei niet-begrijpend aan.


'De lengte van de bol, zo diep moet de bol de grond in. Dus zeg dat de bol drie centimeter hoog is, dan graaf je een gat van zes centimeter en leg je de bol in het gat en als het goed is blijft er dan nog een gat van drie centimeter over waar aarde op moet. Dat is een bol diep.'


'Dat moet je tegen mijn vriendin zeggen, die gaat met een liniaal de tuin in.'
We lachen. Mijn vriendin lacht ook.


Later die dag kijk ik vanuit de kamer toe hoe ze de bloembollen een bol diep de grond in stopt. Ze heeft geen liniaal bij zich, maar kijkt geconcentreerd het gat in en bij twijfel legt ze een tweede bol op de eerste ter controle. Pas als ze zeker weet dat de bol op de juiste diepte ligt, vult ze het gat met aarde.


Ik klop op het raam en steek mijn duim omhoog.

Meer berichten