Foto: Tim Pardijs
Tole Bobbink

Nieuwe hond

  Column

Op een zondagmorgen sta ik met een kop koffie en het vogelfluitje in de tuin. Ik draai aan het schroefje en er klinkt een geluid dat op het geluid van een vogel lijkt. Welke vogel weet ik niet.

Er reageren vogels op mijn fluitje. Althans, dat hoop ik. Het kan ook zijn dat ze zich niks van me aantrekken omdat ze me herkennen als de malloot die gratis voer ophangt.
Wie garandeert mij dat vogels het geluid van dat fluitje nier alleen horen, maar ook begrijpen? Ik neem een slok van mijn koffie en luister aandachtig naar het kwetteren van de echte vogels en dan draai ik nog eens aan het vogelfluitje. Het lijkt erop, maar misschien is het net als met die geiten op Youtube die roepen als mensen. We herkennen een mensenschreeuw in het geblaat, maar woorden zijn het niet. Ik versta er in ieder geval niks van.


Mijn vriendin komt naar buiten met onze hond. Sinds een week hebben we een puppy en ze is nog niet gewend aan de omgeving. Dat wil zeggen dat ze alles wat ze in en om ons huis voor het eerst ziet, eng vindt. Ik begroet haar enthousiast en draai aan het vogelfluitje.
'Niet zo dicht bij haar in de buurt doen,' zegt mijn vriendin. 'Dat vindt ze nog eng.'


Ik kijk naar de hond en dan naar haar. 'Wel raar eigenlijk. Het ras is gefokt als eendenvanger en dan zou ze bang zijn voor vogels?'
Ik zak door mijn knieën en praat in babytaal: 'Lotje bang voor vogels?'
Lotje laat op haar beurt haar kont zakken en poept op het grindpad.
Om haar zo snel mogelijk zindelijk te krijgen, moeten we enthousiast reageren op haar poep en plas. Dus weer praat ik met een hoge stem als ik zeg: 'Goed zo, goeie poep!'

Meer berichten