Foto: Tim Pardijs
Tole Bobbink

Ingemetseld

  Column

Met het verbouwen van een huis heb ik de afgelopen twee jaar heel wat vreemde dingen uit muren en plafonds zien komen. Een kwartje uit 1975, een dubbeltje uit 1951 en een krant uit 1964. Ik heb zelfs een keer een wollen sok uit een plafond gehaald.
Ik heb nooit begrepen hoe dat daar terecht kon komen, waarom mensen die verbouwen, niet de moeite nemen gaten en kieren met iets fatsoenlijks te dichten. Totdat ikzelf dingen begon te bouwen en regelmatig om me heen heb staan kijken om ergens gauw iets mee af te dichten. Want om nou voor een klein plankje of een strookje isolatiemateriaal weer helemaal naar de Gamma te rijden, daar had ik geen zin in.

En dus propte ik er ook van alles in. Wanneer mogelijk koos ik voor iets met een datum, die ik voorzichtig naar binnenvouwde, zodat iemand in de toekomst dat zou vinden en er net zo verbaasd en enthousiast over zou kunnen zijn als ik.
Vorige week, op de sportclub, kwam een man naast me staan.
'Ik heb je column de muur ingeduwd.'
'Pardon?'
'Je column. Ik had een stuk krant nodig om een gat te dichten en net voordat ik er het een en ander opsmeerde, staarde jouw gezicht me aan. Als iemand in de toekomst mijn bijkeuken afbreekt, kunnen ze jouw column lezen.'
'Dat is leuk, beter dan voor altijd bewaard blijven op het internet.'
'Maar dat duurt nog wel even, hoor. Ik brak een muur af en er kwam een stuk krant tevoorschijn uit de jaren '40. Met een heel naar pro-Duits artikel.'

Het is een hele eer om gebruikt te worden als vulmiddel voor het dichtsmeren van een muur.

En nu ik dan ben ingemetseld, kan ik vredig sterven wetende dat er over zeventig jaar iemand is die een muur afbreekt, de krant ontdekt en een column leest.

Meer berichten