Logo zutphensekoerier.nl


Op fietse zag ik op de hoek bij de Fanny Blankers Koenweg een groot spandoek. "Welkom op de 55+-vierdaagse, de beurs van 55-plussers in Oost-Nederland."
Op fietse zag ik op de hoek bij de Fanny Blankers Koenweg een groot spandoek. "Welkom op de 55+-vierdaagse, de beurs van 55-plussers in Oost-Nederland." (Foto: Benno Geerlings)
Op fietse door Z.

55-plus

  Column

We sjoemelen wat af met onze leeftijden. We zijn er zelden tevreden mee. Pubers verlangen koortsachtig naar hun achttiende levensjaar, de middelbaren gedragen zich krampachtig als pubers om aan de onontkoombare ouderdom te ontsnappen.

Ik heb zelf een paar midlifecrisis cowboylaarzen in de gang staan. Het levert me alleen maar pijnlijke voeten op. Afgelopen zomer lag ik twee nachten in een tentje op een festival hier in de Achterhoek. Nee, niet de zwarte cross, die is toch net wat te heftig. Dit was een mildere versie, ouderdom bestendig en gezinsvriendelijk. Geen zuipfeest. De middelbaren konden hier onbekommerd en met enige regelmaat nippen aan speciaalbiertjes en zich culinair te goed doen bij de ontelbare foodtrucks. De jongere gasten leken zich op dit slow-festival niet te storen aan al die oudjes.

Op het Mañana-Mañanafestival leek er sprake te zijn van een leeftijdneutrale sfeer. Nou ja bijna dan, ik keek wel met enige jaloezie naar die strakke jonge lijven om me heen en hoe zij zich moeiteloos staande konden houden met weinig slaap en veel alcohol. Ik joeg er een doosje paracetamol doorheen en kon op de derde dag nauwelijks nog op mijn benen staan. Maar soms kon ik de sensatie weer even voelen van die 20-jarige jonge god die aan het beesten en feesten was op Pinkpop of het Lochem Popfestival. Tja , je kan jezelf maar belazeren.


Op fietse op de Coehoornsingel zag ik op de hoek bij de Fanny Blankers Koenweg een groot spandoek. "Welkom op de 55+-vierdaagse, de beurs van 55-plussers in Oost-Nederland." Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Ik liet het koerierswezen even voor wat het was. Bij de Hanzehal aangekomen werd ik geconfronteerd met een tafereel die bij een man in leeftijdcrisis ernstige nachtmerries kan veroorzaken: ladingen ouden van dagen werden de tourbussen uitgerold. Opgewonden en verslagen werd de kudde richting de ingang van de hal geleid. Zij hadden overduidelijk geen last van het stigma 55+, schaamden zich niet. Bij de ingang werden ze handenwrijvend welkom geheten door standhouders en stadspromotors. Ook Z. bleek een stand op de beurs te hebben. Geef ze eens ongelijk, al dat vergrijzingsgeld dat toestroomde.

Ik kon er niet gauw genoeg wegkomen, vluchtend van mijn voorland. Ontkennend dat ik allang tot de doelgroep behoorde, gezien de naam van de beurs. Zolang ik nog lekker in mijn midlifecrisisvel zit, ben ik voorstander van een leeftijdneutrale wereld.

reageer als eerste
Meer berichten