Logo zutphensekoerier.nl


Rome Zel Harris is 65 jaren jong, Amerikaan van geboorte en houdt er van om tot in de puntjes gekleed te gaan. 'Eén van de best geklede mannen van Z.' benoemt hij zichzelf niet geheel onbescheiden.
Rome Zel Harris is 65 jaren jong, Amerikaan van geboorte en houdt er van om tot in de puntjes gekleed te gaan. 'Eén van de best geklede mannen van Z.' benoemt hij zichzelf niet geheel onbescheiden. (Foto: Benno Geerlings)
Op fietse door Z.

Op fietse door Z. Een scherp geklede man

  Column

Mijn nicht draagt een spijkerbroek met scheuren op beide knieën. Mijn neefje heeft er eentje die overal slijtageplekken heeft, inclusief rafelranden. Het is mode, design; per scheur of slijtageplek betaal je een tientje meer.

Als punker in de jaren tachtig droeg ik dezelfde broeken. Ook toen werden de gaten en slijtageplekken doelbewust aangebracht, niet door de kledingfabrikant maar door onszelf, als een provocatie naar de burgermaatschappij. We werden er succesvol om beschimpt. Binnen onze eigen subcultuur gold het ook als mode, met dezelfde ijdelheid gedragen maar met een totaal ander prijskaartje eraan. Met de jaren is mijn gevoeligheid voor mode afgenomen. Ik kleed me het liefst casual, maar wel met enige stijl denk ik te mogen stellen. Als fietskoerier hecht ik er ook aan om er goed gekleed uit te zien, gesoigneerd. Dat valt niet mee, op mijn leeftijd werkt al dat lycra niet in mijn voordeel. Mijn partner K. bracht mij met sardonisch plezier op de hoogte van het feit dat er in het Engels zelfs een woord voor bestaat; Mamil, afkorting voor 'middle-aged men in Lycra'. Op de wielrenfiets hou ik sindsdien angstvallig mijn bierbuik in, nou ja, dat probeer ik toch. In de Leesten, op de Boomgaard wordt mijn aandacht getrokken door een man die qua kleding zijn zaakjes goed voor elkaar heeft. Hij is gekleed in een stijlvol zwart pak, paarse sjaal, hoed op, zonnebril, paraplu in de hand. De hond aan zijn zijde maakt het plaatje af. Tijdloos en stijlvol. Niet mijn stijl maar wel aangenaam. Rome Zel Harris is 65 jaren jong, Amerikaan van geboorte en houdt er van om tot in de puntjes gekleed te gaan. 'Eén van de best geklede mannen van Z.' benoemt hij zichzelf niet geheel onbescheiden. Hij is een gepensioneerd militair en was op diverse plaatsen in ons land gestationeerd. De liefde heeft hem hier gehouden. Hij woont sinds 4 jaar in Z. Met zijn Alaska Malamute is hij een opvallende verschijning. Scheuren in spijkerbroeken vindt hij 'tacky'. Hij houdt van tijdloze mode. "Fashions may go out of style, but style never goes out of fashion," benadrukt hij. Rome schudt me de hand en loopt op statige wijze weg, hond Nando lichtvoetig aan zijn zijde. Op fietse dringt er een rock-classic bij mij op: "cause every girl crazy 'bout a sharp dressed man."

reageer als eerste
Meer berichten