Logo zutphensekoerier.nl


"Sinds 1913 leidt de stenen Sidney daar een onopvallend bestaan. Op fietse ben ik er talloze malen aan voorbij gereden. Dit keer stap ik af om het beeld beter te bekijken."
"Sinds 1913 leidt de stenen Sidney daar een onopvallend bestaan. Op fietse ben ik er talloze malen aan voorbij gereden. Dit keer stap ik af om het beeld beter te bekijken." (Foto: Benno Geerlings)
Op fietse door Z.

Op fietse door Z: Beeldenstorm

  Column

Er woedt een beeldenstorm. De geschiedenis herhaalt zich altijd. In het zuiden van de Verenigde Staten worden pogingen gedaan om standbeelden van bevelvoedeqwers tijdens de Amerikaanse burgeroorlog neer te halen.

In Amsterdam en Rotterdam gaan stemmen op om beelden van koloniale strijders uit het straatbeeld te verwijderen.

Aan de ene kant zou je het kunnen zien als een verfrissende opknapbeurt van een fout verleden, voortschrijdend inzicht dat zich niet langer wenst te associëren met helden van toen.

Aan de andere kant vernietig je een leerzaam verleden, de kans om te spiegelen. Struisvogelpolitiek met een sloophamer.

Ik ben geneigd alles te laten staan, immers wat zichtbaar is, kan worden bewonderd maar even zo goed worden bestreden. Daarbij, ik denk dat 80 procent van de bevolking totaal geen weet heeft van de historische betekenis van de standbeelden waar zij dag in dag uit aan voorbij gaan: Verroeste Man met zwaard, Man op steigerend paard bedekt onder duivenpoep (zijn bijna wel altijd mannen). Beelden zonder duiding maar onmisbaar verankerd als bakens in stad of dorp.

We schrijven 22 september 1586, de slag om Z. (of was het W.?). Philip Sidney, in dienst van het Engels-Hollandse Staatsleger, rijdt zwalkend op paard door Z. Hij is zojuist dodelijk gewond geraakt in het gevecht tegen het Spaanse leger.

Voortschrijdend inzicht en Wikipedia leren ons dat door belabberd militair leiderschap van Sidney en de zijnen de slag verloren werd, waardoor Z. nog 5 jaar langer dan nodig moest lijden onder het juk van de Spanjool. Zo'n sukkel zou je toch geen standbeeld geven, hoor ik de beeldenbestormers denken. Feit is dat ie er wel staat in het park aan de Coehoornsingel. Sinds 1913 leidt de stenen Sidney daar een onopvallend bestaan. Op fietse ben ik er talloze malen aan voorbij gereden. Dit keer stap ik af om het beeld beter te bekijken. 'Spirit without spot' staat er onder zijn naam te lezen. 'Man zonder vlekje' was ie zeker niet, maar ik zou zeggen; wel lekker laten staan. Niet om te eren maar om van te leren en als baken of vrijplaats voor poepende vredesduiven.

reageer als eerste
Meer berichten