Foto: Tim Pardijs
Tole Bobbink

Luciferdoosje

  Column

Laatst zag ik een programma op tv waarin kinderen uit een derdewereldland luciferdoosjes moesten vouwen. Met de hele familie zaten ze in een kring op de grond en in een indrukwekkend tempo groeide de stapel.


Ze konden niet naar school, omdat hun ouders het geld nodig hadden voor het kopen van eten.


Ik gebruik lucifers na een toiletbezoek om de mensen die met mij in huis leven niet het idee te geven dat ze in een middeleeuws slachthuis wonen. Maar nu ik weet hoe die luciferdoosjes gevouwen worden en door wie, is de onschuld van het naar de wc gaan verdwenen. Mag ik lucifers afsteken tegen de stank, of hou ik daar een systeem van kinderarbeid mee in stand? Is het vouwen van lucifersdoosjes beter dan naar school gaan omdat ze dan tenminste geen honger hebben?

Wat kan ik eraan doen? Een aansteker gebruiken na het poepen heeft niet hetzelfde effect. Een luchtverfrisser in een spuitbus heeft weliswaar geen CFK's meer, maar is een verpakkingsvorm die niet milieuvriendelijk is en minder effectief werkt dan drie luciferhoutjes afstrijken.

De enige oplossing die ik zo gauw kan bedenken is het uitstellen van het wc-bezoek. In plaats van twee keer kort naar elkaar, probeer ik het in een keer kwijt te raken. Dat betekent namelijk de helft minder lucifers op een dag.
Andere oplossingen, zoals het aanzetten van extra ventilatie of poepen met de buitendeur open, zijn niet realistisch.


Binnenkort ga ik verhuizen. Van een stadswoning zonder tuin of balkon, ga ik buiten de stad wonen met een enorme lap grond. Achterin de tuin graaf ik een gat en daaromheen bouw ik een houten huisje. Dat is de beste oplossing die ik kan bedenken waar ik geen andere mensen, behalve mezelf, mee benadeel. Dat ik daarmee de vooruitgang teniet doe en terugga naar de toiletvoorzieningen van de vorige eeuw, neem ik voor lief.

Meer berichten