Logo zutphensekoerier.nl


"Op fietse in de binnenstad wordt mijn voortgang gebarricadeerd door twee cellisten die op de kruising tussen de Lange en Korte Hofstraat en de Zaad- en Groenmarkt een klassiek deuntje zitten te spelen."
"Op fietse in de binnenstad wordt mijn voortgang gebarricadeerd door twee cellisten die op de kruising tussen de Lange en Korte Hofstraat en de Zaad- en Groenmarkt een klassiek deuntje zitten te spelen." (Foto: Benno Geerlings)
Op fietse door Z.

Op fietse door Z: Rock 'n roll

  Column

Halverwege de jaren zeventig van de vorige eeuw begonnen de drie akkoordenschema's definitief vat op mij te krijgen. 'I know it's only rock and roll, but I like it.'

Via The Stones vond ik de weg terug naar de rock- en blues-iconen uit de jaren zestig en vijftig: Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Jerry lee Lewis, Muddy Waters. Pure opwinding!

Tot en met de jaren negentig bleef ik in volle vaart vooruit gaan op het pad van de rock 'n roll. Na het millennium werd het voor mij een herhaling van zetten. De opwinding was weg. Hoe vaak kan je nog origineel zijn binnen het strakke kader van de vierkwarts maat en een handjevol akkoorden.
Tot op heden bezoek ik concerten en festivals, met een ongekende veelheid aan bandjes en artiesten, maar kan ik bijna alles wat zij spelen herleiden tot mijn liefdes uit de tweede helft van de vorige eeuw. Toch blijft deze muziek verankerd in mijn DNA, zal er tot aan mijn graf geen dag voorbij gaan zonder dat dit gen zich op enige wijze openbaart aan mij, hetzij door een melodie of tekstfragment die door mijn hoofd schiet of door het daadwerkelijk beluisteren er van.
Hoe anders sta ik daarin wat betreft de klassieke muziek, dat heeft mij zelden kunnen raken. Dat zal hem vooral liggen in het onoverzichtelijke pad, de ongekend grote variëteit en complexiteit. Ik heb vaak een poging gewaagd, vond af en toe wat moois, maar verdwaalde keer op keer.
Op fietse in de binnenstad wordt mijn voortgang gebarricadeerd door twee cellisten die op de kruising tussen de Lange en Korte Hofstraat en de Zaad- en Groenmarkt een klassiek deuntje zitten te spelen. Het heeft geleid tot een kleine volksoploop. Het betreft een promotie-optreden voor het cellofestival in Z. , de negende editie alweer.
Ik heb wel vaker op de Zaad- en Groenmarkt naar optredens geluisterd, popmuziek van cover-bandjes meestal. Het bier smaakte best, de muziek minder. De muziek van deze twee muzikanten kan mij ook niet lang boeien, visueel vind ik hun spel wel aantrekkelijk. Die soms fijnbesnaarde, dan weer woeste streling van het instrument ingeklemd tussen de benen heeft iets erotisch……… haast rock 'n roll eigenlijk.

reageer als eerste
Meer berichten