Foto: Tim Pardijs
Tole Bobbink

Krenten uit de pap

  Column

Het kopen van een huis, een leuk huis, is bepaald geen sinecure. Het lijkt zo makkelijk: je ziet iets dat je leuk vindt, je doet een bod en je krijgt het.

Maar de woningmarkt heeft een vaart gekregen die lijkt op de snelheid van voor de financiële crisis uit 2008. Mensen kijken op Funda of er leuke woningen op staan of fietsen door de stad en kijken omhoog, op zoek naar Te Koop-borden op gevels.
Makelaars hebben het druk en makelaars zijn ook maar mensen.

Na een extreem rustige en misschien zelfs wel angstige periode, hebben ze nu bergen werk te verzetten. Ze verdienen er goed aan, daar niet van, maar het is vast niet leuk om ontelbaar veel mensen huizen te moeten laten zien. Altijd maar die trappen op en af en afdalen naar krappe kelders.
Of mensen die twijfelen en na een bezichtiging niks van zich laten horen. Vroeger belden mensen nog om te vertellen dat het niks is, dat huis, maar tegenwoordig hoor je niks van de kijkers en is het een dagtaak om iedereen na te bellen.

Is een huis in trek, dan is de belangstelling om gek van te worden. Mensen willen zo snel mogelijk kijken en wensen de eerste te zijn die met de makelaar door het huis lopen, omdat ze al vaak genoeg achter het net hebben gevist.

De echt mooie huizen komen niet op Funda. Echt mooi spul wordt namelijk onderhands verkocht. Zoals het altijd gaat. Dus ook met huizen.

En onderhands is in het geval van onroerend goed dat je vriendjes moet worden met verschillende makelaars. Zo veel mogelijk makelaars, want er zijn heel veel mooie huizen. Beter nog, word zelf makelaar.

Er zijn al veel makelaars, maar er zijn ook veel mooie huizen en als je de krenten uit de pap wilt hebben, moet je degene zijn die de pap serveert.

Meer berichten