Logo zutphensekoerier.nl


Op fietse door Z.

Op fietse in Z.: Overgangsrituelen

  Column

Een ex-vriendin stelde voor om onze relatie af te sluiten door middel van een ritueel, een ceremoniële handeling. Ik ging er in mee, niet enthousiast maar wilde haar er in tegemoet komen. Achteraf bezien had het wel wat, de kadering van een periode die voorbij was.

De toekomst lag open en was beangstigend, maar door de specifieke afsluiting van een bewogen tijd kon ik er in zekere zin opgeruimd aan beginnen.
Het is de mens eigen om te kaderen, het verleden te bezweren, duiden ook, zodat we verder kunnen. Het volwassen worden, de jeugd achter je laten is wel een van de meest universele overgangsmomenten met even zovele rituele gebruiken.
Ik heb mij hier al enkele malen uitgelaten over pubergedrag, over de heilige plicht van de jeugd de randjes op te zoeken. Spelenderwijs en lerenderwijs voorbereiden op wat komen gaat in de boze grote-mensenwereld.
Op fietse in de binnenstad van Z. kom ik ze regelmatig tegen; kuddes scholieren die met een te hoog adrenalinegehalte en onverzadigbaar kauwend op ovenvette bladerdeegproducten aan het einde van hun pauze of tussenuur terug slenteren over de Nieuwstad richting puber-campus aan de Isendoornstraat. Rond deze periode van het jaar lijkt de koorts toe te nemen, specifiek bij de eindexamenkandidaten. Twee weken bikkelen in mei en dan is er een belangrijke periode in hun leven afgesloten, een heftige relatie beëindigd.
Ik weet niet wie er ooit heeft voorgesteld om ook deze relatie met een overgangsritueel te bekrachtigen. Feit is dat bijna iedereen aan de eindexamenstunt heeft meegedaan om zodoende de stap te maken naar die compleet nieuwe fase in het leven, die van jong-volwassene.
Op het Baudartius College aan de Isendoornstraat was het woensdag 3 mei niet anders. Met veel kabaal, liefde en een opgestoken middelvinger werd ook hier afscheid genomen van de leermeesters. Nog één keertje de grenzen opzoeken, voordat ze de volwassen wereld moeten binnengaan. Stiekem hadden ze er misschien toch nog wat langer willen rondhangen.
Ik wens alle eindexamenkandidaten in Z. veel succes deze weken. Als het nodig is, mag het van mij zelfs nog met een beetje spieken. Ze zullen er toch gauw genoeg achter komen dat het zoeken van de randjes niet exclusief bij de puberfase hoort.

Benno Geerlings zoeft als fietskoerier dagelijks door de straten. Met de frisse blik van de buitenmens beschrijft hij wekelijks zijn bevindingen, belevenissen en ontmoetingen.

Reageer als eerste
Meer berichten