Laszlo Erhardt en zijn vrouw Tineke Scheers. Zijn Stichting Hongarije houdt zaterdag 4 maart een benefietconcert in Nieuwkuijk voor het werk op Cuba. (foto: Willem Feith)
Laszlo Erhardt en zijn vrouw Tineke Scheers. Zijn Stichting Hongarije houdt zaterdag 4 maart een benefietconcert in Nieuwkuijk voor het werk op Cuba. (foto: Willem Feith)

Mensen helpen: Boerderijen voor verzorgingstehuizen

Zo'n veertig jaar geleden ontvluchtte de Zutphense Laszlo Erhardt het communistische Hongarije en belandde hij via Italië uiteindelijk in het vrije Nederland. Eenmaal hier besloot hij zich in te gaan zetten voor de mensen in zijn thuisland. Wat begon als particulier vrijwilligerswerk is inmiddels uitgegroeid tot een stichting die actief is in meer dan tien landen.

door Roeland Bouw / foto: Willem Feith

ZUTPHEN – Het communistische regime had Erhardt bij verstek een gevangenisstraf van 12 jaar opgelegd, vanwege kerkelijke activiteiten. Eenmaal gesetteld in Nederland ging hij zich inzetten voor zijn mede-Hongaren. Langzaamaan groeide dat door naar andere Sovjet-landen. In 1992 resulteerde dit in de oprichting van Stichting Hongarije, een stichting die zich inzet voor burgers in voornamelijk oud-communistische landen.

Volgens Erhardt is het doel van de stichting om burgers een menswaardig bestaan te geven in hun eigen land. "Ik ben zelf een vluchteling, maar mijn ervaring met vluchtelingen is dat de meeste mensen niet gelukkig worden als ze hun land verlaten. Wij willen met onze stichting dan ook mensen helpen in hun eigen omgeving."

Stichting Hongarije opereert sinds 2008 in Cuba. Dat klinkt misschien gek, maar Erhardt heeft al sinds zijn studententijd een band met Cuba, omdat veel medestudenten in Boedapest uit Cuba kwamen. "Wij hebben via de focolarebeweging (katholieke beweging, red.) al jaren contact met een bisdom op Cuba. Wij ondersteunen twee verzorgingstehuizen die onder de paraplu van dat bisdom vallen. Die verzorgingstehuizen krijgen financiële ondersteuning van de staat, maar hebben alsnog te weinig geld voor eten. Daarom hebben wij op verzoek van het bisdom twee boerderijen opgericht. De opbrengst daarvan gaat direct naar de keuken van de verzorgingstehuizen. Ook hebben wij met onder meer geld van de Zutphense Hand een ontmoetingsplek voor gehandicapte jongeren kunnen inrichten. Naast deze projecten hebben wij volgens de filosofie van de 'Economie van Gemeenschap' vele andere kleine bedrijfjes helpen opzetten, waaronder een slotenmaker en een houtbewerkingsbedrijf."

De stichting van Erhardt krijgt geregeld financiële ondersteuning van kringloopwinkel en sponsororganisatie de Zutphense Hand. "Wij hebben goed contact met de Zutphense Hand. Zij hebben ons de afgelopen jaren telkens 2500 euro toegekend, voor bijvoorbeeld een ontmoetingsplek voor gehandicapte jongeren op Cuba. Wij halen echter ook via andere manieren geld op, zoals particuliere donateurs en de Adventsactie van de katholieke kerk." Meer informatie over een benefietconcert op 4 maart staat op www.stichtinghongarije.eu.

Meer berichten