Solar Team Twente met op de voorgrond de  auto die hoge ogen moet gaan gooien in de Australische zon. Links vooraan Hidde de Vries.
Solar Team Twente met op de voorgrond de auto die hoge ogen moet gaan gooien in de Australische zon. Links vooraan Hidde de Vries. (Foto: Solar Team Twente)

Hidde de Vries bestuurt zonne-auto

Hidde de Vries doet volgende week mee aan de Bridgestone World Solar Challenge(BWSC) in Australië (13-20 oktober). Hidde (22) woonde tot voor kort in Zutphen en neemt deel aan het Solar Team Twente. Doel van de race is om innovatie en duurzaamheid te stimuleren, voornamelijk gericht op auto's. Hidde is een van de vier coureurs tijdens de wedstrijd.

Door Leo Polhuys

ZUTPHEN - Hidde woont momenteel in Enschede en studeert elektrotechniek, maar volgt al anderhalf jaar geen vakken om zich volledig voor het solarteam te kunnen inzetten. Zijn taak binnen het team bestaat dan ook uit elektrotechnische zaken, met als hoofdtaak de accu.''Onze zonneauto is de kleinste auto ooit gemaakt door Solar Team Twente,'' zegt Hidde. ''Mogelijk de kleinste die ooit heeft meegedaan aan de World Solar Challenge. Dit komt doordat wij overlappende zonnecellen op de auto hebben liggen, waardoor ze een stuk compacter zijn. Het totale oppervlakte van het zonnepaneel is beperkt door de reglementen. Door de kleinere auto wordt de luchtweerstand ook een stuk lager, waardoor we efficiënter rijden. Solar Team Twente bestaat al sinds 2005 en elke editie wordt een nieuwe auto gebouwd. Onze auto zal na de wedstrijd in Australië nog meedoen aan de European solar challenge, maar zal daarna voornamelijk als inspiratie gebruikt worden door het nieuwe team en voor wat elektronische testen voordat hun auto af is.''

Stappen

Er zijn meerdere stappen om binnen het solarteam te komen, zoals een motiviatiebrief en een interview met de organisatie. Hidde was niet door de eerste rondes gekomen. ''Maar doordat iemand anders al vroeg stopte met het project, kwam er een plaats vrij waardoor ik bij het team kon.''

Hidde maakt deel uit van een groep van negentien studenten, van Universiteit Twente en Saxion Twente. Ook oud- teamleden zijn mee voor begeleiding, alsmede fotografen en een drone piloot. Solar Team Twente bekostigt de reis en deelname aan de wedstrijd door sponsoring. ''Wij hebben veel bedrijven uit de regio Twente als partner, die ons graag willen helpen om de regio in het zonnetje te zetten en omdat ze het een erg mooi project vinden. Een aantal partners helpt niet met geld maar met goederen of diensten bijvoorbeeld door het frezen van metaal of door een werkplek te bieden, waar wij delen van onze auto konden bouwen. Doordat wij voor een erg goed, maar duur, zonnepaneel hebben gekozen wisten we al dat het moeilijk zou worden om al het geld binnen te krijgen, maar dat is allemaal gelukt, ook deels door onze crowd fund actie." Aangezien Hidde vele weekends moest opofferen om aan de auto te werken, is hij nog niet echt aan vakantie toegekomen. Na de wedstrijd gaat hij dan ook eerst nog naar Nieuw-Zeeland om daar vakantie te vieren.

Meer berichten