Meisjes en jongetjes spelen samen korfbal.
Meisjes en jongetjes spelen samen korfbal. (Foto: Benno Geerlings)
Op fietse door Z.

Genderbal

Jongetje blauw, meisje roze. Mijn partner K. heeft er niets mee. Genderduiding. Weg met man- of vrouwaanduiding in het paspoort. Aanvankelijk zag ik er geen heil in; Ik vond het wel prettig, vanzelfsprekend, de menselijke soort bestaat uit mannetjes en vrouwtjes. Klaar is Kees. Maar ik ben niet klaar en wil niet verstarren in conservatisme en snap de roep om erkenning van en gelijkheid voor al diegene die zich niet thuisvoelen in dat voor hen benauwde keurslijf. Net als bij alle strijd is het goed uiteindelijk de middenweg te vinden.

Binnen de registratieterreur op internet begin ik mij zowaar wat te ergeren zodra ik de M- of V-vinkjes gewaar word. Verplichte velden. Ik wil alleen een boek bestellen...

Dus laten we ook hier verder gaan met de strijd om gelijkheid voor man en vrouw en dan ook de transgenders in het verhaal meenemen. In de registratie staat er ter rechterzijde een M ter linkerzijde een V (omgekeerd mag ook), daartussen een lijn. Naar eigen invulling mag je de schuif dan plaatsen op die plek waar jij je het prettigst bij voelt. De marketingmens blij en jij ook. Kan je verder gaan met het begerig bestellen van al dat moois dat er in de webshops verkrijgbaar is. Manvrouwmens koopt.

In de openbare ruimtes komen er transgendertoiletten. Mag ik daar dan ook plassen, wanneer ik mij belemmerd voel als softe hetero te moeten pissen in de urinoirs tussen al die macho zeikerds. Mijn blaas stokt dan. Mijn genderschuifje rukt op richting V.

In Z. is de moderniteit nog niet alom aanwezig. Ik fiets in de Achterhoek met stang en plas het liefst thuis.

Op fietse vanuit de Leesten op de terugweg richting onze hub zet ik aan bij de brug over de Den Elterweg. Het lawaai zwelt aan. Jongetjes- en meisjesgeraas. Mensjesherrie.

Vanaf de brug kijk ik neer op sportvelden naast de vijver. Het is sportdag voor de kinderen van groep vijf tot acht. Meisjes en jongetjes spelen samen korfbal. Eens een afgedane sport. Suf en saai. Raar. Je doet moeite een bal in een mandje te krijgen, lukt het eindelijk, zit er geen bodem in. De gemengde vorm van deze sport biedt echter kansen. Mannen, vrouwen en transgenders samen. Dit is de sport van de toekomst. Het mensenspel van samen een balletje opgooien zonder onderscheid des persoons. Het mandje blijft suf...

Benno Geerlinigs

Meer berichten