Het eerste vaatje bokbier. Het eerste glas werd getapt door Ron Gerrits. Het was een speciaal rookbokbiergebrouw. (Foto: Willem Feith)
Het eerste vaatje bokbier. Het eerste glas werd getapt door Ron Gerrits. Het was een speciaal rookbokbiergebrouw. (Foto: Willem Feith) (Foto: Willem Feith)

Bokbierdag wordt weer 'n klapper

Mmmmm.... een versgetapt glas bokbier... Cor ten Barge weet het zeker: de Bokbierdag 2019 wordt een klapper. De voorzitter van Stichting Nationale Bokbierdag baseert zijn optimisme op het grote enthousiasme van deelnemers, vrijwilligers en publiek.

Door Leo Polhuys

ZUTPHEN - "Dit jaar is er een aantal nieuwe elementen zoals het feit dat je nu met muntjes moet betalen. Om hier maar mee te beginnen. Het is dit jaar voor het eerst dat deze worden uitgegeven", zegt Ten Barge, ''Er komen verschillende uitgiftepunten. Met de muntjes kun je drinken en eten kopen. Het grote voordeel is dat er meer doorstroom is bij het afrekenen en dat de mensen aan de bar de bestelling sneller kunnen afhandelen. Dat betekent dat er ook meer omzet wordt gedraaid. We hopen daar op, want het is elk jaar weer spannend of we de Bokbierdag financieel gezien positief afsluiten. Dus als er extra geld binnenkomt doordat we nu meer omzet halen, zou dat heel welkom zijn en worden we ook minder afhankelijk van subsidie. Voordeel van muntjes is bovendien dat mensen niet zoveel contant geld op zak hoeven te hebben.'' Voor de uitgifte van de munten is een professioneel bedrijf ingehuurd. De Bokbierdag wordt mede mogelijk gemaakt door de vele sponsoren. Cinemajestic Zutphen is dit jaar de hoofdsponsor.

Optocht

Dit jaar is er ook weer een nostalgische optocht. Deze start om 13.00 uur Ten Barge: ''Altijd weer een mooi gezicht met onder meer landbouwwerktuigen, oldtimers, de politie Porsche en natuurlijk de koetsen met paarden. die bierkarren trekken. Bavaria komt met een zesspan. En de hoofdzaak van het evenement, bier, natuurlijk niet te vergeten. Bij de 22 ondernemers op de bokbiermarkt kunnen A-merk bokbieren worden geproefd. "In totaal zo'n vijftig soorten", weet Ten Barge, die zelf catering De Ruif in Zutphen runt. Op de markten staan vijf podia waar live muziek wordt gebracht, van soul tot en met lekker Nederlandstalig. Op het 's Gravenhof wordt bovendien een kinderkermis ingericht. De organisatie verwacht dit jaar ook weer zo'n zeventigduizend bezoekers. Ten Barge: ''Ze komen niet alleen uit Zutphen maar ook uit andere delen van het land. Vaak zijn het oud-Zutphenaren, die de Bokbierdag aangrijpen om hun familie weer te zien. De Bokbierdag is altijd ook een sociaal gebeuren. We zijn natuurlijk wel afhankelijk van het weer, maar de voorspellingen zien er redelijk goed uit. Ten Barge, al 23 jaar voorzitter van de Nationale Bokbierdag, kijkt inmiddels samen met de rest van de organisatoren al heel voorzichtig vooruit. ''Over twee jaar houden we de vijf en twintigste editie. We zijn van plan om er dan iets heel speciaals van te maken,.'' Om 13.00 uur gaan de tapkranen open.

Meer berichten