ontzegelen honingraat
ontzegelen honingraat (Foto: Bijenclub)

Grote diversiteit aan honing op honingmarkt

Zutphen - Wat had men een geluk met deze prachtige droge en zonnige dag afgelopen zaterdag op de Honingmarkt, georganiseerd door de Zutphense bijenvereniging. De echte honingjagers waren er al vroeg bij op zoek naar de beste honing. Maar er waren ook veel mensen blij verrast om op deze mooie dag zoveel verschillende soorten te kunnen proeven zoals de heide-raathoning, een delicatesse die maar enkele weken in het jaar verkrijgbaar is.

Honing is een natuurproduct. Bijen verzamelen nectar van de bloemen en in de bijenkast gekomen onttrekken ze vocht aan de nectar, voegen er stoffen aan toe en zo ontstaat er honing. De imker haalt de door de bijen verzegelde raten uit de kasten. Deze kan als raathoning worden gebruikt of na het slingeren in potten worden gedaan. De smaak, kleur en textuur van de honing wordt bepaald door de verschillende nectar die de bijen hebben verzameld. Zo heb je bijvoorbeeld lindehoning, die begin van de zomer verzameld is en een vrij donkergeel van kleur is en licht mintachtig smaakt. Klaverhoning is door kristallisatie wittig van kleur, karamelachtig en smeuïg. En de heidehoning is een geurige en pittige honing met volbruine kleur. Goede heidehoning is zo stijf dat, als je de pot omdraait, de geleiachtige honing er niet uit loopt.

Heb je de honingmarkt gemist dan kun je via de Bijenvereniging Zutphen vast nog een lokale imker vinden die je aan een pot van dit mooie natuurproduct helpen.

Alle bezoekers en deelnemers aan de markt, bedankt voor de gezellige dag, de interessante vragen, mooie ervaringen en het vele bij-plezier dat hierbij kwam kijken!

Meer berichten