Foto:

Ridders van Gelre belichten duizend jaar geschiedenis in Zutphen

ZUTPHEN – De fascinerende geschiedenis van Zutphen staat centraal in de eerste aflevering van de nieuwe serie Ridders van Gelre. Wie door de schilderachtige straten van de IJsselstad loopt, voelt aan alles dat Zutphen een rijke historie heeft. Ridders van Gelre Bas Steman en René Arendsen zetten in een half uur de belangrijkste gebeurtenissen op een rij. Dat doen ze vanzelfsprekend op de hun bekende Gelderse chauvinistische wijze.

De ontwikkeling van Zutphen als rijke en machtige Hanzestad aan de IJssel begint met een aanval van de Vikingen in het jaar 882. René bekijkt het skelet van een slachtoffer van de brute Noormannen. Bas is ondertussen in Museum Hof van Heeckeren waar hij de originele stadsbrief ziet waarmee Zutphen officieel stadsrechten kreeg. De unieke kettingbibliotheek de Librije in de Sint-Walburgiskerk mag natuurlijk niet ontbreken in een uitzending over de geschiedenis van Zutphen en komt ook aan bod.

In de Tachtigjarige Oorlog ligt Zutphen twintig jaar in de frontlinie tussen protestantse en katholieke legers. Daarna keert de rust in de stad terug en grijpt een klein aantal protestantse adellijke families de macht. Van de glorietijd van Zutphen is dan weinig meer over.

Gelredag

Ridders van Gelre vertellen een verhaal van.... Zutphen is op maandag 7 oktober te zien op TV Gelderland vanaf 17.20 uur en wordt ieder uur herhaald. Het programma is een onderdeel van het provinciale project Verhaal van Gelderland dat de komende jaren de provinciale geschiedenis op een vernieuwende manier onderzoekt en beschrijft.

Op zaterdag 12 oktober is de Gelredag ook in Zutphen. Iedereen mag tussen 10.00 uur en 12.00 uur gratis naar binnen tijdens het Vikingenfestival van archeologisch openluchtmuseum Erve Eme.

Meer berichten