Brede aardtong r-k-Oude Begraafplaats Zutphen.
Brede aardtong r-k-Oude Begraafplaats Zutphen. (Foto: Brede aardtong r-k-Oude Begraafplaats Zutphen)
Zwammen in Zutphen

Paddenstoelenparadijs Oude begraafplaats - Aardtongen

Van de ruim 425 soorten paddenstoelen die ik de afgelopen 30 jaar vastgesteld heb in het stedelijk gebied van Zutphen exclusief Warnsveld en het grootste deel van het buitengebied, komen opvallend veel soorten namelijk 190 voor in het deelgebied Schildersbuurt.

Jan Dieker, alias De Zwamneus

Dit gebied is gelegen tussen de Helbergse Laak, Berkel, Den Elterweg en de Gerard Douwstraat. De oorzaak hiervan is de aan de Warnsveldseweg gelegen Oude begraafplaats. Deze bestaat uit een protestants en rooms katholiek deel. Verreweg de meeste soorten zijn hier gevonden en dan vooral op het katholieke deel.

De geschiedenis van de Oude begraafplaats gaat terug tot het einde van de 19 e eeuw toen er wetgeving kwam dat er niet meer begraven mocht worden bij en in kerken in de stad maar dat dat moest gebeuren buiten de stad. De reden dat ik de geschiedenis hier vermeld is dat het bomenbestand behoorlijk oud en gevarieerd is, maar vooral een groot deel van de gazons al lange tijd stabiel beheerd worden. Door dit stabiele beheer zijn schrale gazons ontstaan die lange tijd niet bemest zijn geweest en waarvan de bodem zich ongestoord heeft kunnen ontwikkelen. En dat is blijkbaar waar paddenstoelen van houden gezien het grote aantal bijzondere soorten. Ik zal een aantal groepen en soorten in de komende afleveringen bespreken, die vooral op schrale gazons groeien.Tot dusver zijn er 4 soorten Aardtong (Geoglossum) gevonden namelijk de Brede-, Slanke, Fijngeschubde en Kleverig aardtong. Aardtongen zijn kleine tot ongeveer 3 cm hoge staafvormige zwarte paddenstoeltjes. Een absolute topper was de vondst van Trichoglossum rufescens half oktober 2017 bij een graf op het r-k deel.

De vondst is naar verschillende specialisten gestuurd in binnen- en buitenland en uiteindelijk door een Tjechisch mycoloog benoemd. Het bleek een nieuwe soort voor Nederland te zijn. Hij heeft nog geen officiële Nederlandse naam, maar kan door zijn bruine kleur voorlopig Bruine aardtong genoemd worden.

Meer berichten