Merijn van Opheusden"''Dansen biedt mogelijkheden voor persoonlijke groei.''
Merijn van Opheusden"''Dansen biedt mogelijkheden voor persoonlijke groei.'' (Foto: )

Dansen maakt vrij: 'Beweeg en groei'

Dans als krachtig middel om persoonlijk te groeien en even uit te stijgen boven de zorgen van alle dag. Dat is volgens docent Merijn Oudheusden de kern van de danscursussen die hij verzorgt in Zutphen. Naast de wekelijkse cursus Biodanza, is er de twee uur durende dansreis in Ecstatic Dance en - later dit jaar - de jaartraining Conscious Dance.

Door Leo Polhuys

ZUTPHEN - Oudheusden is van oorsprong psycholoog en afkomstig uit Utrecht. Sinds een jaar woont hij in onze regio. ''Dans is altijd mijn passie geweest. Ik heb altijd gedanst. Hip Hop en R&B waren favoriet. Michael Jackson was mijn grote voorbeeld. Vanaf 1999 ontwikkelde ik mijn eigen systeem "Persoonlijke Groei door Dans", waarna ik de Biodanza-opleiding tot docent volgde en vanaf 2003 dit systeem doceer. "In Zutphen wordt Biodanza gegeven in Vrije School De Berkel. Dit biedt deelnemers de mogelijkheid zichzelf te herontdekken. De cursus loopt tot en met juni volgend jaar, de oefeningen worden individueel, per tweetal maar vooral in groepsverband gedaan. Merijn: ''Plezier in bewegen en contact met de anderen in de groep staan voorop; Het is bewezen dat dansen goed is voor lichaam en geest.' Biodanza is een manier om minder met je hoofd en gedachten bezig te zijn maar meer met je lichaam en je gevoel. Je kunt even alles achter je laten. Het gaat erom, de gezonde delen te versterken in jezelf. Wat goed voelt wordt benadrukt, waardoor het negatieve langzaam oplost of positief omdraait. Respect voor anderen en je eigen mogelijkheden staan centraal.''

Blote voeten

Merijn verzorgt ook Ecstatic Dance. ''Deze dansvorm, afkomstig uit Hawaii, is overgewaaid naar Amsterdam en heeft inmiddels in 25 andere steden voet aan wal gezet. Net als bij de andere dansvormen dansen de deelnemers blootvoets. Merijn: ''Het werkt gewoon beter zonder schoenen. Je hebt meer contact met de grond en je beweegt soepeler.'' Ecstatic Dance wordt begeleid door DJ's uit de dansscene, die onder meer ethnic, dubstep, klassiek, drum&base en populaire remixes van bijvoorbeeld Ludovico Einaudi draaien. De avonden zijn alcohol- en drugsvrij. Deelnemers die hebben gebruikt, hebben geen positief effect op het groepsproces. De bijeenkomsten trekken zo'n zestig deelnemers. Op 9 november start de jaartraining Conscious Dance, door Merijn zelf gecreëerd. ''Hierin komt al mijn danservaring samen. Het gaat om bewustwording van wat er leeft in jouw hart. Thema is jouw authentieke waarheid en verlangen, los van alle ideeën van anderen. Vaak zien mensen allerlei problemen opduiken om hun droom waar te maken, maar ik ben zelf een levend voorbeeld dat dat mogelijk is. Van dansen mijn beroep maken is mijn droom die in vervulling is gegaan!'' .

Informatie Biodanza: www.biodanza.nl. Informatie Facebookpagina: Ecstatic Dance Zutphen/ Conscious Dance Zutphen

Meer berichten