Gerard Kiezebrink: "Steeds als ik zo'n fluisterboot zag varen, had ik het idee om zo'n boot eens na te bouwen."
Gerard Kiezebrink: "Steeds als ik zo'n fluisterboot zag varen, had ik het idee om zo'n boot eens na te bouwen." (Foto: Gerard Kiezebrink.)

Kiezebrink maakt modelfluisterboot

Gerard Kiezebrink is geboren en getogen in Zutphen. Veertig jaar geleden heeft hij samen met enkele andere modelbouwers een modelbotenvereniging opgericht. En sinds die tijd bouwt hij nog steeds modelboten. Maar nu maakte hij wel een heel speciaal model: namelijk een Zutphense Fluisterboot.

Door de redactie

Zutphen - Al heel wat jaren varen de fluisterboten in de zomermaanden op de Berkel. "En steeds als ik zo'n fluisterboot zag varen, had ik het idee om zo'n boot eens na te bouwen," zegt Gerard. In de winterperiode van 2018-2019 is hij ermee begonnen, en uiteraard begin je er niet zomaar aan. Er is veel informatie verzameld. Zo maakte hij vele foto's van de bekende fluisterboten. De fluisterbootschippers onderhouden hun boten elke winter in hun werf, en ook daar was Gerard veel te vinden om het nodige vast te leggen met foto's. Ook heeft hij toen contact opgenomen met de Scheepswerf Wildeboer in Giethoorn, want daar worden 'de grote fluisterboten' gebouwd. Maar hij was op zoek naar een bouwtekening van een fluisterboot. Helaas bestond zo'n tekening niet, omdat de echte boten allemaal met de hand worden gebouwd, en elke fluisterboot heeft toch wel een andere afmeting. Dus is Gerard druk aan het tekenen geslagen, om de nodige spanten en langspant op papier te zetten. Hij ging op zoek naar hout, en kreeg veel resthout. En daar is het model helemaal van gemaakt.

Natuurlijk gaat er veel tijd in zitten. Met lijmen, schuren en plamuren kreeg het model van de fluisterboot zijn vorm. Ook het interieur in de boot, zoals de zitbanken en vlonders zijn tot in details nagebouwd, want dat is Gerard zijn uitdaging om het zo natuurgetrouw na te bouwen. Het enige grote probleem waar Gerard tegenaan liep was het roer van de fluisterboot. Want op de echte fluisterboot zit in het roer een elektromotor gebouwd, en dat is in de modelbouwwereld niet te verkrijgen. Hij heeft dan ook onder de fluisterboot een aanpassing gemaakt waar een elektromotor met schroefas in zit gebouwd. Het model wordt dan ook helemaal radiografisch gemaakt en gaat binnenkort varen. Het model is geschilderd en gelakt.

Natuurlijk is het voor Gerard een uitdaging om 'toeristen' in de boot te plaatsen, "Want het moet er echt uitzien," zegt Gerard. En ook dat is niet makkelijk om zulke figuren te vinden. De boot heeft een schaal van 1 op 14, en na veel gezoek op Internet kom je deze schaal dan tegen in de poppenhuizenwereld, en zo zijn de eerste 'toeristen' gevonden. En nog steeds is hij op zoek naar deze figuren. Op de echte boten wordt er voor speciale gelegenheden met lichtbogen op de boten gevaren, en ook dat wil Gerard nabouwen op de.boot. "Het model van de fluisterboot is nu al goed bekend bij de fluisterbootschippers, en wie weet gaan we daar volgend jaar eens een demonstatie met de modefluisterboot maken. De naam die de boot gekregen heeft, is de 'Berkelstroom' geworden, Gerard vond dit wel gepast.

Meer berichten