Omloop het Herdershof voor naaktslakken.
Omloop het Herdershof voor naaktslakken. (Foto: )
Op fietse door Z.

Snelheid

Nog een laatste sprintje trekken en dan is het gedaan met het wielerseizoen. Zaterdag 28 september wordt Marianne Vos wereldkampioen op de weg bij de vrouwen en zondag 29 september wint Matthieu van der Poel bij de mannen, daarna kan het wedstrijd-lycra weer tot het voorjaar in de kast opgeborgen.

Veel-winnaar Matthieu van der Poel is jong, 24, en daarmee exemplarisch voor een trend in de wielersport bij de mannen. Dit seizoen wordt het asfalt gedomineerd door renners van voor in de twintig. België heeft met Remco Evenepoel zelfs een supertalent van 19 die altijd aan de voorkant van het peloton te vinden is zodra de meet nadert. Jongeling Bernal uit Colombia wint de Tour de France. De 20 jarige Sloveen Pogacar pakt drie etappes in de Vuelta. Dumoulin en Froome zijn verworden tot kansloze veteranen.

Het staat in schril contrast met het beeld op het gewone fietspad. Daar zijn het juist de ouderen die steeds sneller gaan fietsen. De mamils (middle aged man in lycra) op hun dure racefietsjes en de 65-plussers op de e-bikes. Als fietskoerier kan ik er slecht tegen dat ik tijdens mijn werk aan alle kanten voorbij wordt gestoken door dit senioren-peloton. Ik moet voortijdig lossen. Ik ben daarmee voorstander geworden van een maximum snelheid van 15 km per uur in de bebouwde kom voor het peloton wielrennende bierbuiken en senioren op elektrische fiets. Dat zal ze leren. Ja, uw constatering is terecht; ik kan slecht tegen mijn verlies en in mijn vrije tijd behoor ik zelf ook tot één van de categorieën die ik zojuist beschreef. Gelukkig zijn er in Z. nog altijd weggebruikers die trager zijn dan mijzelf.

Op fietse in geannexeerd dorp W. kom ik zo toch weer een keer als winnaar uit de bus. De slak is druk doende met de Omloop het Herdershof. De klassieker op de eerste regenachtige dag van de herfst. Hij is succesvol gedemarreerd en laat een eenzaam slijmspoor achter zich. Als ik het trottoir op rijd richting het huis waar ik mijn pakketje moet afgeven passeer ik hem ter rechterzijde. Zegevierend bereik ik de voordeur. De naaktslak lijkt niet onder de indruk. Hij kruipt zijn eigen wedstrijd. Snelheid is betrekkelijk, winnen ook.

Benno Geerlings

Meer berichten