Peter Buikstra in de Kapel op 't Rijsselt.
Peter Buikstra in de Kapel op 't Rijsselt. (Foto: )

Kwart eeuw Kapel op 't Rijsselt

Podium voor muziek en theater Kapel op 't Rijsselt bij Eefde bestaat 25 jaar. Dat wordt gevierd met een ambitieus jubileumprogramma, vertelt programmeur Peter Buikstra. Het eerstvolgende concert is op 20 oktober. Dat is meteen het jubileumconcert.

Door Leo Polhuys

EEFDE - Peter herinnert het zich nog goed:''Tijdens het eerste concert waren er zeventien bezoekers. Nu zijn het wel meer geworden. Het is regelmatig uitverkocht. De bezoekers komen uit de hele regio, maar ook bijvoorbeeld uit het Westen. Mensen doen een dagje Zutphen, gaan museum More en combineren dat met een concert. Ongeveer een derde van onze bezoekers is vaste gast.''

Mettray

Buikstra kwam eind aren tachtig vanuit Friesland naar onze contreien, waar hij een baan kreeg bij de Mettray, nu Intermetzo. ''Ik had vroeger in een popbandje gespeeld, had interesse in cultuur en vroeg me af wat er met de kapel op het terrein van de Mettray gebeurde. Die had vroeger dienst gedaan als kerk maar was nu opslagplaats geworden. Het leek me een leuke plek voor concerten.'' Uiteindelijk werd een stichting opgericht en in 1994 konden de concerten van start gaan. De stichting is geheel zelfvoorzienend, draait geheel met vrijwilligers en werkt zonder subsidie, al kreeg De Kapel een aantal jaren geleden als gift van de gemeente Zutphen wel de huidige 160 stoelen cadeau.

Opzet

''De opzet was om klassieke muziek te brengen, maar in de loop der jaren is het aanbod breder geworden,'' zegt Peter, die zelf de programmering voor zijn rekening neemt. 'Zo zijn er ook jazzy muziekoptredens bijgekomen en klassiek met een knipoog. Een voorbeeld daarvan is ook het jubileumconcert op 20 oktober van Camerata Delft. Het muziekgezelschap brengt muziek van Bach op een geheel eigentijdse manier.."Het fijne van ons aanbod is dat we kunnen programmeren wat we zelf leuk vinden."

Artiesten en gezelschappen willen volgens Peter graag spelen in de Kapel. ''Het gebouw ligt op een mooie locatie en de akoestiek is prima. Door de hoogte van het gebouw kan het geluid goed weg komen. Het gebeurt regelmatig dat muzikanten zelf bellen met de vraag of ze bij ons kunnen optreden. Onze organisatie is zeer oublieksvriendelijk; zo kun je na reservering afzeggen zonder dat je hoeft te betalen, ook als je los reserveert. Kom daar bij andere organisaties maar eens om..''

Het programma voor de rest van het jaar vermeldt onder meer het nieuwjaarsconcert van Duo IJlstra-Garcia en ensemble Magda Mendes op 12 januari,en een pianorecital door Alexander Ullman op 15 maart. De programmering van De Kapel is ook opgenomen in de programmabrochure van De Hanzehof.

De Kapel op 't Rijsselt is te vinden aan de Mettrayweg buiten Eefde, niet ver van de rondweg Zutphen.

Meer berichten