Wandeling Duursche Waarden.
Wandeling Duursche Waarden.

Beleef de Dag van de IJssel

Zutphen - Dauwwandeling, kanovaren, wandelen, fietsen, film, struintocht, expositie, rondleiding, taxatie van je IJsselvondst, pontjespoëzie, kleien, kunst, voorlezen, muziek. Dat is er allemaal te doen tijdens de allereerste Dag van de IJssel op zaterdag 28 september.

De Dag van de IJssel verbindt op diverse plekken langs en op de IJssel kunstenaars, boswachters, ingenieurs, beeldhouwers, dichters, koren en andere liefhebbers tot één groot festival van één dag.

Op zaterdag 28 september vindt men stroomafwaarts van Doesburg naar Kampen ruim veertig activiteiten die allemaal in het teken staan van de IJssel: Van de Middeleeuwen op de Koggewerf, via de Uiterwaarden van 19e -eeuwse schilder Jan Voerman en het toekomstbestendige Ruimte voor de Rivier, naar het tijdloze Mobiele Interdisciplinaire Ruimtestation en de innovatieve vispassage.

Dag van de IJssel wordt een dag vol aandacht voor cultuur, erfgoed, landschap, natuur, milieu én de mensen. Door de samenwerking van diverse partners, zoals de IJsselbiënnale, Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat heeft men een gevarieerd programma weten samen te stellen en gaan er deuren, hekken, poorten en pontjes open die normaal gesloten blijven.

De Dag van de IJssel is een initiatief van Stichting IJsselbiënnale in samenwerking met Staatsbosbeheer en tientallen andere partners.

De IJssel dichtbij

Op diverse pontjes in de IJssel nemen dorps- en stadsdichters plaats om voor te dragen uit eigen werk. Daarnaast zal kunstenaar Rob Sweere een fotografieproject doen en verzorgt De Nieuwe Oogst het muzikale programma. Op de website www.beleefdeijssel.nl kan men precies zien wat er in de regio te doen en beleven is.

Rivier de IJssel is uniek

De IJsselvallei is een prachtige streek met een herkenbaar karakter. Een snoer van historische Hanzesteden, karaktervolle dorpen in een afwisselend landschap met uitgestrekte uiterwaarden, natuurgebieden, bossen, landerijen en landgoederen, spannend erfgoed vol verhalen. Gelegen in twee schitterende provincies die zich uitstrekken tot de Duitse grens met als rode draad de mooiste rivier van ons land die door het gebied stroomt: De IJssel.

Regio Zutphen

In Zutphen vindt men tijdens de Dag van de IJssel drie exposities over de IJssel. De IJsselsalon is gevestigd op de begane grond van het monumentale herenhuis uit 1890, direct gelegen aan de oever van de IJssel. Tijdens Dag van de IJssel kan men het werk van Stef Kreymborg bekijken.

Ook is men welkom in het grote atelier van Dorine de Soet, waar de expositie: Rimpelingen in verf is te zien, naast nog veel ander werk van dezelfde kunstenaar. Dorine de Soet is al sinds jaar en dag geboeid en geïmponeerd door de schoonheid van de IJssel. De loop van de rivier, de vegetatie, de stille beweging van het water, de rimpelingen, heeft ze veelvuldig aan het doek toevertrouwd.

In Musea Zutphen tot slot is de fototentoonstelling De Zutphense te zien. Fotografencollectief De Zutphense werd in 1923 opgericht en is daarmee één van de oudste fotoclubs van Nederland. Nu, 96 jaar later, is De Zutphense een fotocollectief van ongeveer 40 enthousiaste vrijetijds- en (semi)professionele fotografen. Voor deze expositie hebben een tiental leden geput uit hun grote verzamelingen. Hiermee is een zeer gemêleerde verzameling van rivierbeelden ontstaan die inspireert om op zeer verschillende manieren naar onze prachtige rivier te kijken.

Meer berichten