Foto:

Informatieavond Lets Zutphen

Zutphen - De onderlinge ruilvereniging Lets Zutphen heeft enthousiaste leden, waarvan enkelen maandagavond 30 september om 19.30 uur vertellen over wat mensen eraan hebben en hoe dit ruilen in zijn werk gaat.

Door het hele land zijn er actieve Lets-verenigingen die, op het inschrijven na, doorgaans kosteloos zijn. De leden ruilen zonder dat er euro's aan te pas komen diensten en goederen uit. Zo is er altijd sprake van een win-winsituatie. Het betaalmiddel is daarbij een zogenaamde nap, dat niet meer dan een bedachte eenheid is. De bedoeling is dat je het aantal uitgegeven nappen ongeveer in evenwicht houdt met de nappen die je verdiende door een dienst of goed te 'verkopen'. Bij Lets Zutphen spreken ze dan heel toepasselijk van 'vernappen'.

Arend Boer had bijvoorbeeld al een tijdje last van zijn knieën en kreeg advies van zijn fysiotherapeut op een roeitrainer te gaan trainen. Het liefst trainde hij thuis, maar zo'n apparaat aanschaffen kostte wel een flinke duit. Een mail naar de Letsleden werd dezelfde dag beantwoord: iemand had juist om dezelfde reden het roeiapparaat in huis gehaald en was klaar met de training; de knieën waren genezen. Voor 10 nappen verwisselde de roeitrainer van eigenaar.

Arend haalde bij een ander Letslid, Meike, weer nappen op door een spotje bij haar aan het plafond op te hangen.

Zo wordt er honderden keren per jaar gehandeld. Waar de één een bank, die over is aanbiedt, biedt de ander aan om te helpen bij verhuizen of klusjes. Even vaak komt het voor dat iemand juist wat vraagt, bijvoorbeeld om te helpen bij het knippen van de heg of het afvoeren van afval, terwijl een ander baat heeft bij hulp met de belastingaangifte of bij het lenen van een elektrische fiets.

Ook kleine zaken worden geruild, van bloempotjes om stekjes in te planten, tot volle spaarkaarten en nog ongebruikte toegangskaarten of tickets. Daarnaast bieden leden wel sociale activiteiten aan, zoals een spelletjesmiddag of gezamenlijke maaltijd.

Om te weten voor hoeveel mensen thee en koffie gezet zal worden wordt men verzocht via e-mail even aan te melden bij Ans op info@letszutphen.nl Men krijgt dan het adres toegestuurd.

Meer berichten