Theaterdocent Marij Verhavert: 'Improvisatietheater geeft inspiratie voor het leven zelf' (foto: Corry Florijn)
Theaterdocent Marij Verhavert: 'Improvisatietheater geeft inspiratie voor het leven zelf' (foto: Corry Florijn) (Foto: )

Lessen improvisatietheater door Marij

Marij Verhaevert is theaterdocent en geeft verschillende cursussen improvisatietheater voor jongeren en volwassenen in de Muzehof en Proeflokalen Zutphen, Stadshuus Lochem (cursus voor 60-plussers) en Plein 5 in Brummen. Daarnaast coacht zij theatergroepen in de wijde regio.

Corry Florijn

ZUTPHEN – Improvisatietheater is theater waarbij de spelers het verhaal, de personages en de dialogen ter plekke verzinnen. Luisteren, focussen, vertrouwen en spontaan handelen zijn vaardigheden die voor elke acteur belangrijk zijn, maar bij improvisatie des te meer. Marij Verhaevert raakte gefascineerd door deze theatervorm. In eerste instantie beoefende zij theatersport: korte, humoristische scenes zoals bekend van de Lama's, maar zocht uiteindelijk meer diepgang. Marij: "Op de toneelschool heb ik andere ingangen geleerd om tot echt spel te komen. Spel dat je publiek gelooft en waarmee je je echt kan verbinden. Daardoor wordt het ook ontroerender. Voor acteurs is deze vorm van spelen vaak ook leuker door de gelaagdheid. Openstaan voor impulsen en nieuwsgierig zijn naar wat dit brengt is ook precies wat je nodig hebt voor deze vorm van theater."

Als docent vind ik het belangrijk om een sfeer te creëren waarin iedereen zich welkom voelt en zonder angst kan spelen. Mij gaat het vooral om het plezier, de uitdaging en de verrassing. Binnen de lessen gaat het er echt om dat je een improvisatietechniek leert en impulsen accepteert die van de ander komen. Zo te antwoorden dat het spel niet stopt maar dat je juist verder kan bouwen. Je leert 'ja, en' te zeggen in plaats van 'ja maar.'

Controle
"Vaak kom je in de cursus tegen wat je eigen verdedigingsmechanismen zijn, de methodes die je hanteert om controles te houden. Het is dus spannend en leuk om 'ja, en' te gaan zeggen en te kijken wat er ontstaat. Dat blijkt dan vaak minder eng dan je denkt."

"Naast het leuke aan improvisatietheater word je echt uitgedaagd om 'in het moment' te zijn. Je krijgt een open houding aangemeten waarin je contact maakt met jezelf en een ander. Daar heb je in het dagelijks leven ook veel aan. De keuze bijvoorbeeld om niet direct te reageren maar eerst een paar seconden te zwijgen. De essentie van mijn werk is dat mensen beseffen dat ze écht keuzes hebben. Keuzes hoe ze spelen maar ook echt keuzes in hun leven. Dat komt tot uiting op de theatervloer. Die ruimte is afgebakend en gedefinieerd als speelruimte, is dus niet echt en geeft op zichzelf al ruimte. Een ideale plek om te experimenteren."

Informatie en proeflessen:
Zondag 15 september is Marij Verhaevert aanwezig op de Culturele Picknick van de Hanzehof in Zutphen. In week 38 kan een proefles improvisatietheater gevolgd worden op de DoeMeeWeek van de Muzehof. Aanmelden voor een proefles of contact met Marij via haar website:

www.theaterspel.nu

Meer berichten