Kermis op Zaadmarkt.
Kermis op Zaadmarkt. (Foto: )
Op fietse door Z.

Schiettent

Sommige zaken blijven zich hardnekkig handhaven. Ogenschijnlijk niet meer passend in het tijdsbeeld, het anachronisme. Toch zijn ze nuttig, ze laten beter dan de geschiedenis zien hoe wij ons ontwikkelen.

We gamen ons vierkante ogen en geven vermogens uit aan high-tech pretparken. Toch slaat nog steeds de opwinding toe zodra er sprake is van opbouw van veelkleurig analoog mechaniek in centrum van dorp of stad.

Sommigen protesteren luidkeels tegen de lawaaierige attracties die gedurende een week hun woonplezier bederven. Veelal de mensen die voor veel geld in het centrum in de duurdere woonsegmenten rust dachten te kunnen claimen.

Maar de positieve opwinding overheerst; bij jong en oud die genieten van de sentimentele suikerspin en oliebol, de cakewalk en van indruk maken op het vriendje of vriendinnetje bij de schiettent.

Hoewel je weet dat je wordt opgelicht, laat je dat met veel plezier gebeuren. Je schiet alle bordjes omver en wordt afgescheept met een pluchen beer die voor minder dan een kwartje ergens in Azië is geproduceerd. Wat maakt het uit. Je lief is er blij mee. En hoewel de attracties geen schijntje zijn van die in de Efteling, de lol is er niet minder om. Het kost je ook geen rib uit je lijf.

In Z. dreigde de kermis te worden geweerd. De klagers leken gehoor te krijgen. Echter, het volk dat ouderwets vermaakt wilde worden, morde. En het moderne chagrijn bezweek. Op fietse op de Zaadmarkt zie ik dat de opbouw toch weer van start is gegaan. Hoewel ik zelf geen liefhebber ben, zie ik de kermis graag komen. Het plezier van al die mensen weegt op tegen de vette herrie en het feit dat ik als fietskoerier een weekje om moet fietsen.

De kermisklagers adviseer ik om volgend jaar tijdens de kermis thuis de VR bril en koptelefoon op te zetten en met game console in de hand er lustig op los te schieten. Je komt weer een level hoger, maar zit wel in je eentje zonder pluchen beer op de bank treurig modern te wezen.

Benno Geerlings 

Meer berichten