Foto:

Vierakker druk bezig landschap te verfraaien

VIERAKKER - Met een feestelijke bijeenkomst viert Levend Landschap Vierakker zaterdag 21 september het éénjarig bestaan. In dat jaar zijn diverse projecten gestart om het landschap in en om het dorp te verfraaien. Van bloemenweides tot ouderwetse landhekken.

Hoe krijgen we het landschap in en rond Vierakker nog mooier? Dat was vorig jaar september de beginvraag die aan de bewoners van het dorp aan de IJssel werd voorgelegd. Op de goed bezochte informatie-avond kwamen toen tal van ideeën naar voren: wandelpaden, bermbeheer, bomen, bloemenweides, verkeersremmende maatregelen, noem maar op.

Het resulteerde in 21 projecten waar Levend Landschap Vierakker mee aan de slag is gegaan. ,,In alle projecten zijn we bezig met het verfraaien van het mooie en afwisselende landschap waar we wonen. Karakteristiek is het weidse nabij de IJssel en het mooie bosrijke gebied rondom de kastelen Hackfort en Suideras. Maar ook het feit dat er gelukkig nog veel actieve agrariërs zijn", benadrukt initiatiefnemer Bart Hiddinga. ,,Bij elk project is draagvlak vanuit de gemeenschap voor ons van groot belang."

Alle actief betrokkenen zetten zich volop in voor het project waar ze onderdeel van zijn, maar ze benoemen ook dat het sociale aspect hierbij een duidelijke meerwaarde heeft. ,,De betrokken inwoners hebben elkaar zo leren kennen, of elkaar nog beter leren kennen, en het LLV geeft duidelijk voeding aan samenhang en gemeenschapszin. Echt fantastisch om dit zo te zien en te ervaren", zegt Antoon Wuestman, één van de mensen van het eerste uur. ,,Het is mooi om te zien hoe de krachten in Vierakker worden gebundeld, ook de mix van oorspronkelijke bewoners en de nieuwkomers. De Theetuin wordt steeds duidelijker het sociale hart van Vierakker en vervult een waardevolle en bindende functie binnen het LLV."

Levend Landschap Vierakker wordt financieel gesteund door de provincie en de gemeente Bronckhorst en krijgt bij alle projecten steun van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG).

De feestelijke viering van het éénjarig bestaan is zaterdag 21 september van 16.00-18.00 uur in de Theetuin in Vierakker. Er worden vier projecten toegelicht: Vierakker door alle eeuwen heen, Vierakker vergroent de bermen, verbetering van de verkeerssituatie in het centrum van Vierakker en de wandelroutes en -paden in en rond Vierakker.

Onder het toeziend oog van wethouder Paul Hofman van de gemeente Bronckhorst wordt deze middag het eerste traditionele landhek in gebruik genomen. Alle inwoners van Vierakker zijn welkom. Na afloop is er tijd voor een borrel.

Meer berichten