Tuinman Alex Willemsen.
Tuinman Alex Willemsen. (Foto: archief Overtuin)

Overtuin Monument van het Jaar

Zutphen - Het bestuur en de vrijwilligers van de Overtuin zijn blijverrast met de benoeming tot Monument van het Jaar 2019/ 2020 door de gemeente Zutphen.

Het is een blijk van waardering voor de wijze waarop iedereen zich jarenlang heeft ingezet voor onze unieke historische tuin.

Een hechte club vrijwilligers werkt met veel plezier in de tuin, die continue zorg vereist. En ook voor de bijbehorende galerie is aandacht geweest. Deze is in de loop van de jaren behoorlijk opgeknapt. Weliswaar met beperkte middelen maar altijd met aandacht voor het historische verleden.

En daarom is iedereen nu zo opgetogen dat ze door middel van de crowdfundingactie die bij deze benoeming hoort, verschillende tuinwensen kunnen gaan verwezenlijken.

De eerste wens is een actueel probleem. Alle buxusplanten in de historische tuin zijn afgelopen zomer zodanig door de buxusmot aangetast, dat deze vervangen moet worden door taxusplanten. Dit is een forse extra uitgavenpost en het zou geweldig zijn wanneer we dit door crowdfunding kunnen bekostigen.

De Overtuin gaat het komende jaar verschillende acties starten. Een daarvan begint al tijdens het monumentenweekend: de verkoop van plantjes. Verschillende planten uit de tuin zijn door de tuingroep onder leiding van tuinman Alex Willemsen gestekt en worden tijdens dit weekend verkocht. Tevens doet men een beroep op tuinliefhebbers. Wanneer zij nog stekjes van mooie plantjes hebben, kunnen zij deze naar de Overtuin brengen zodat ook deze voor het goede doel verkocht kunnen worden.

De officiële opening van het Monument van het Jaar vindt zaterdag 14 september om 13.15 uur in de Overtuin plaats. Na een welkomstwoord van voorzitter Pieter van Veen en voorzitter Ineke Hissink van de Stichting Comité Open Monumentendag Zutphen, zal burgemeester Annemieke Vermeulen het woord krijgen en de openingshandeling verrichten.

Vervolgens is er om 14.00 uur in de Martiniuskerk een presentatie van landschapsarchitect Peter Verhoeff. Hij vertelt over de landschapstuin en wat de Overtuin nu zo bijzonder maakt.

De Overtuin ligt aan de Molenstraat 6 in Warnsveld en is zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur geopend. Iedereen is van harte welkom, tijdens het Open Monumentenweekend wordt er geen entree gevraagd.

Voor meer informatie kan men terecht op: www.deovertuin.nl of info@deovertuin.nl of 0575 – 559989.

Meer berichten