De kartbaan in Eefde ligt er al zo'n zestig jaar en is terugkerend onderwerp van discussie.
De kartbaan in Eefde ligt er al zo'n zestig jaar en is terugkerend onderwerp van discussie. (Foto: )

Eigenaar: 'Kartbaan Eefde is geen pretpark'

De kartbaan bij Eefde ligt er al zo'n zestig jaar maar blijft onderwerp van discussie bij omwonenden. Het lawaai dat wordt veroorzaakt, is het grootste struikelblok. Omwonenden vrezen bovendien dat de kartbaan een soort pretpark wordt.

Door Leo Polhuys

EEFDE - Er zijn inmiddels vele gesprekken geweest tussen eigenaar Jos Bleumink en omwonenden, maar deze hebben niets opgeleverd. Het heeft volgens Bleumink ''geen enkele zin'' om nog een keer om tafel te gaan zitten. ''Het komt erop neer dat een aantal omwonenden het geluid van de kartbaan nog verder naar beneden wil brengen, maar dat betekent dat er minder gereden mag worden.'' Bleumink vreest daardoor omzetverlies en wil dit opvangen door andere attracties, zoals de stormbaan die al druk in gebruik is, of de klimrots achterop het terrein. ''Er wordt ook gepraat over elektrisch rijden maar zoveel elektrische karts zijn er nog niet op de markt die geschikt zijn voor een buitenbaan en het gaat bovendien om een flinke investering. In elk geval voldoet onze milieuvergunning aan alle eisen.'' De bezwaren tegen de kartbaan komen onder meer van de organisaties Vereniging Tegengas en Vrienden van de Gorssselse Heide. Een aantal jaren geleden bracht de kartbaan op bevel van de rechter het geluidsniveau in de avonduren terug, nadat fouten waren geconstateerd in de berekeningen die door een extern bureau waren uitgevoerd.

Karttop

H. Holtslag woont op zo'n driehonderd meter van de baan, ''De bezwaren die worden gemaakt, zijn afkomstig van mensen die van buiten komen,'' zegt hij . ''Die baan ligt er al zo lang. Ik woon hier vijfentwintig jaar maar heb nooit last van die baan. Mijn zoon Kevin van zeventien heeft op de baan leren karten en behoort nu tot de Europese karttop. Het is echt te gek voor woorden, al die protesten tegen de kartbaan. Bleumink heeft zijn zaakjes goed voor elkaar, hij informeert de buurt altijd netjes als er een wedstrijd is waar je extra drukte kunt verwachten. De zaak rondom de kartbaan is uitgevochten tot aan de Hoge Raad, maar Bleumink heeft een vergunning die klopt aan alle kanten. En wat maakt het nou uit dat er andere attracties zijn? De jeugd vermaakt zich toch prima?'' J.F. Röntgen woont tijdelijk in een huisje bij de kartbaan. Hij zegt weinig overlast te ondervinden. ''Vorige week was er een reünie van rijders van Zundapp en Kreidler. Ze trokken allemaal hier langs ons huisje. En een lawaai en een rook dat ze veroorzaakten! Tja, dan valt het met de kartbaan wel mee. Eventuele geluidsoverlast hangt ook erg af van de windrichting. '' Drie jonge mannen die in het huisje ernaast op vakantie zijn, ervaren evenmin veel overlast. ''Je verwacht middenin het landschap geen kartbaan, erkent woordvoerder Mark. ''En als je hier langer verblijft, is het misschien wel lawaaiig.''

Meer berichten