Kerkpad met maisveld.
Kerkpad met maisveld. (Foto: )
Op fietse door Z.

De Horror

Het is donker, ondoordringbaar. Het stropt. Hij komt nauwelijks vooruit, het duister verlamt zijn beenspieren. Het ruisen klinkt bedreigend. Komt dichterbij. Het vervormt tot een angstaanjagend klagen. Hij had het niet moeten doen, zo laat dat pakketje nog willen bezorgen. In de polder. Er is geen lantaarnlicht, geen bereik meer op zijn smartphone. Alleen nog de bundel licht van zijn fiets die hem op de weg houdt. Alleen met het klagen. Het klagen dat nadert en zich vermengt met een schreeuw. Zijn schreeuw.

's Ochtends wordt er op het Kerkpad in Z. een vrachtfiets gevonden. Naast de fiets aan de kant van de weg ligt een valhelm en een pakketje. Op de helm is een Go Pro gemonteerd, het rode opnameknopje knippert nog. Het maisveld naast de weg ruist in de wind.....

Op fietse kan de fantasie een loopje met je nemen. Ik bedenk dat ik moet stoppen met het kijken naar al die horror en fantasy series. Het is sowieso vreemd, die fascinatie voor horror. The Blair witch project, Children of the corn, De woedende wieven uit het door Z. geannexeerde dorp W. (nog niet verfilmd). Waarom laten we ons vrijwillig bang maken? Kicken op angst. Ik geef me er nooit helemaal aan over. Zal met zelfbescherming te maken hebben. Wanneer het te eng wordt, ga ik analyseren. Met hoeveel camera' s wordt er gefilmd? Is de acteur geloofwaardig? Of ik wend mij af van de film en kijk hoe partner K. op de spanning reageert. Ze gaat er helemaal in op, tot het te veel wordt en zij met een hand voor ogen de scène bezweert, of gewoon de tv uitzet. Het lijkt alsof geweld en horror op de streamingzenders snel toeneemt. Je zou denken dat juist in duistere tijden de behoefte aan licht en vrolijkheid het aanbod zou beheersen. Wellicht willen we ons onderdompelen in de fictieve bedreiging, om daarna de werkelijkheid beter het hoofd te kunnen bieden? Ik weet alleen dat duister en licht beiden onontkoombaar zijn.

Het is begin september, het wordt snel vroeger donker. Ik neem me voor in herfst en winter alleen nog naar comedy's te kijken op de streamers .....en op fietse in de avonduren de paden met maisvelden te mijden.

Benno Geerlings

Meer berichten