steigerpijpen opgestapeld aan Waterstraat
steigerpijpen opgestapeld aan Waterstraat
Op fietse door Z.

Steigerpijp

Om de zaak draaiende te houden is onderhoud noodzakelijk. Dat geldt voor alles en iedereen.

Op macro-niveau slagen we daar niet in, vind ik. We plegen roofbouw op de aarde, van onderhoud is nauwelijks sprake. Waar het mijn eigen lijf betreft, ben ik ook niet altijd de beste onderhoudsmonteur geweest. Mijn piepende en krakende botten vragen steeds meer om goede doorsmering. Het vanzelfsprekende biertje voldoet niet meer, tegenwoordig gaat het meer om verantwoorde drankjes die de boel soepeltjes moeten houden.

Op relationeel niveau heb ik ook wel eens steekjes laten lopen. Het gesprek en de aandacht voor elkaar verzanden, het fundament verzakt, het huis stort in.

Sinds een week staat de achterkant van ons huis in de steigers, het houtwerk aan de buitenkant kan wel een lik verf gebruiken. Dit is geen metafoor voor mijn relatie met partner K., dat zit wel goed. Nee, er wordt daadwerkelijk geschuurd en geschilderd.

Voor het zover was, moest eerst de steiger geplaatst. De auto met aanhanger komt voorgereden en huisschilder P. start met uitladen.

Met mijn twee linkerhanden denk ik hulpvaardig te zijn. De eerste de beste steigerpijp laat ik uit mijn handen glijden. Het metalen onderhoudsfundament belandt frontaal op mijn wreef. De rest van de dag lig ik op de bank met een pak ijs op mijn wreef en kijk ik toe hoe er buiten soepeltjes een steiger wordt opgebouwd en er vervolgens vrolijk fluitend gewerkt wordt.

Op fietse door Z. zie ik sindsdien overal steigers staan in de stad. Selectieve perceptie heet dat. Ik heb het opgezocht op internet. Goed voor het onderhoud van je hersenen.

Aan de Waterstraat zie ik hoe de renovatie van een monumentaal pand wordt afgerond. Voor het pand liggen de steigerpijpen hoog opgestapeld, ze hebben hun goede werk weer gedaan.

's Avonds op de bank bekijkt K. zorgelijk en liefdevol hoe het is gesteld met mijn wreef.

De aandacht werkt zalvend. Volgende week wordt ook de voorkant van ons huis aangepakt. En ik weet, voor de komende jaren zit het weer gesmeerd in huize fietskoerier. Mede dank zij de steigerpijp.

Benno Geerlings

Meer berichten