Jinpa
Jinpa (Foto: Luxor Zutphen )

Roadmovie met dromerige beelden van Tibet

Zutphen - De film Jinpa, een cinematografisch hoogstandje van de Tibetaanse filmmaker Pema Tjeden, beleeft eind augustus zijn Nederlandse première. Op vrijdag 30 augustus om 20.30 uur is de film ook in Luxor te zien. Ondanks de Chinese censuur en controle is de film volledig opgenomen in Tibet en wordt er alleen Tibetaans in gesproken. Een unicum.

Het verhaal speelt zich af op de spookachtige, dunbevolkte Tibetaanse hoogvlakte Kekexilli. Op een afgelegen weg over de vlaktes rijdt een in leer geklede truckchauffeur met een ruig kapsel en een zonnebril. Als hij een schaap aanrijdt, laadt hij het dier in zijn wagen. Daarna pikt hij een passagier op, een zwijgzame man in klederdracht. De man heet Jinpa, net als de chauffeur, en blijkt op weg om wraak te nemen op de moordenaar van zijn vader. Als de chauffeur de man op een tweesprong afzet, weet hij niet dat hun korte samenzijn alles heeft veranderd en dat hun lot vanaf dan met elkaar verbonden is.

Pema Tjeden (1968) begon zijn loopbaan als schrijver en publiceerde meer dan vijftig romans in het Chinees en Tibetaans. Sinds hij in 2002 besloot in het filmvak te stappen staat hij bekend als ‘de uitvinder van de Tibetaanse cinema’. Zijn filmdebuut The Silent Holy Stones in 2005, leverde meteen vierfilmprijzen op.

Kaarten en reserveringen aan de kassa of via www.luxorzutphen.nl

Meer berichten