Enkele bestuursleden V.l.n.r. Henk Derksen, Willem Geerken en Jan Zuurink.
Enkele bestuursleden V.l.n.r. Henk Derksen, Willem Geerken en Jan Zuurink. (Foto: )

Sprookjes varen op de Berkel

Om de twee jaar is het een traditie om de gondelvaart te organiseren op de Berkel nabij het witte bruggetje in Warnsveld. Het is altijd een hele klus om genoeg gondels en bouwgroepen te krijgen, maar daar is de stichting ook dit jaar weer in geslaagd.

Door Gerard Kiezebrink

Warnsveld – Het prachtige terrein nabij het witte bruggetje bij de Berkel ligt er nu nog kaal en stil bij maar er gaat binnenkort weer volgebouwd worden met een grote tribune, een tent waar tijdens de twee avonden van de gondelvaart het publiek een hapje en een drankje kunnen kopen. De buurtvereniging van De Dorskamp verzorgt dit altijd.

"De gondelvaart is een echte traditie geworden in Warnsveld. Al vanaf 1920 is er al een gondelvaart. Maar het heeft wel een hele periode stilgelegen," zegt bestuurslid Jan Zweverink. Hij heeft al vele gondelvaarten meegemaakt. "Zelfs aan de hand van mijn ouders," zegt Jan.

In 1980 is de gondelvaart in Warnsveld weer helemaal opgepakt en wordt vanaf die tijd eens in de twee jaar gehouden. Om zo' n evenement te organiseren moeten er natuurlijk bouwgroepen zijn die de gondels gaan bouwen, "en dat is gelukkig allemaal weer gelukt," zegt de trotse nieuwe voorzitter Willem Geerken.

Vanaf vorig jaar oktober is men samen met de bouwgroepen om de tafel gaan zitten en zijn de thema's van de gondels besproken. Dan worden ook de bouwinstructies besproken en de veiligheid. Iedere bouwgroep, dit jaar zijn het er ook weer 8, krijgen van de stichting € 500 en 1000 waxinelichtjes, om een gondel te bouwen.

"Onderling is er een gezonde concurrentie, men wil er iets moois en exclusiefs van maken " zegt bestuurslid Henk Derksen.

De voorzitter Willem Geerken wil even kwijt dat zo'n gondelvaart een hoop geld kost, en sponsoren zijn dan natuurlijk nodig.

Het Abersonfonds, de dorpraad en de vrienden van de gondelvaart, en natuurlijk de nodige ondernemers dragen hun steentje bij. "Want de kosten om zo'n evenement te organiseren zijn niet mis," zegt Henk Derksen.

Ook zijn er natuurlijk de vele vrijwilligers die hun bijdrage leveren, waaronder de verkeersregelaars. De acht bouwgroepen bouwen hun gondel op diverse locaties, en zien hun werk pas op het moment dat de gondels te water gaan en alles wordt opgebouwd. De grote vlotten worden van te voren al in het het water getakeld, en daar helpen de fa. Dijkman en Wissels proforma aan mee. "Dit is altijd wel een spektakel en spannend," zegt Jan Zweverink.

De gondelvaart is dit jaar op 30 en 31 augustus, de voorverkoop van de kaarten is bij de Readshop in Warnsveld, en natuurlijk zijn de kaarten te koop aan de kassa, die beide avonden open gaat om 19.30 uur.

Voor meer info ga naar www.gondelvaartwarnsveld.nl

Meer berichten