Botulisme waarschuwing Jo Spierlaan.
Botulisme waarschuwing Jo Spierlaan. (Foto: )
Op fietse door Z.

Komkommertijd

We zinderen gestaag richting herfst. Wellicht nog een korte hitte-explosie of Indian Summer, maar dan kan de thermokleding weer uit de klerenkast gehaald.

Ik mag graag nog wat namijmeren over de zomer. Wat is de leidende nieuwsgebeurtenis geweest van de afgelopen maanden. Elke zomer is er toch wel één specifiek item dat door de thuisgebleven journalisten wordt uitgeknepen. Met de politiek op reces en voetballers die op hun luie gat bij het zwembad liggen, is het reguliere nieuwsaanbod karig. Het journaille moet op zoek naar ontsnapte exotische beesten, kinderen die ergens in vast zijn komen te zitten of naar de uitbraak van een plaag.

Met de komst van het internet is het nieuwsaanbod explosief toegenomen. Wat vroeger exclusief bij de vakantieperiode behoorde, is nu gemeengoed geworden; het freak-nieuws. Daarom vind ik het moeilijk om iets specifieks te benoemen voor deze zomer.

Wellicht de eikenprocessie-rups? Niet echt spannend, behalve dan dat ik er zelf ook een paar nachten van wakker heb gelegen. De extreme hitte dan? Ook niet, we draaien onze hand niet meer om voor een hittegolfje. Nee het was karig deze zomer. Ik denk dat ik op de sociale media talloze spannende zomerverhalen had kunnen ontdekken maar toch niet met de allure van een gespotte poema op de Veluwe die de hele natie verbindt gedurende een aantal dagen of weken.

Op fietse door de wijk De leesten zie ik op de Jo Spierlaan bij de gracht een waarschuwingsbord staan. Pas op Botulisme! Een uitbraak van botulisme was in de jaren zeventig, tachtig van de vorige eeuw het perfecte zomerhapje. Vette koppen in de landelijke kranten! Lekkere paniek om een mysterieuze bacterie. De eend als staatvijand nummer 1. Ik check de lokale kranten en nieuwssites van Z., maar ontdek geen opgewonden artikelen of videofilmpjes. Het haalt de top 10 niet meer.

Het is komkommertijd en ik pluk zo'n uit de kluiten gewassen augurk van de struik in ons moestuintje. De vruchtgroente is niet veel meer dan water en je moet hem oppimpen met peper en azijn om er iets lekkers van te maken...... maar dan kan je er ook wekenlang lekker van smullen.

Benno Geerlings

Meer berichten