In de historische binnenstad van Zutphen vindt van 28 augustus t/m 1 september de tiende editie plaats van het tweejaarlijks Cellofestival.
In de historische binnenstad van Zutphen vindt van 28 augustus t/m 1 september de tiende editie plaats van het tweejaarlijks Cellofestival. (Foto: )

Cellofestival gaat op zoek naar de bron

Van de redactie

Première dubbelconcert Wu Wei

In de historische binnenstad van Zutphen vindt van 28 augustus t/m 1 september de tiende editie plaats van het tweejaarlijks Cellofestival Zutphen. Hoewel er traditiegetrouw prachtige muziek van componisten als Bach en Beethoven zal klinken, is er dit jubileumjaar ook ruimte voor minder bekende klanken uit het Midden-Oosten en Azië.

Zutphen - "Nagenoeg alle westerse instrumenten en muziek vinden hun oorsprong in het oosten van de wereld. Wij gaan op zoek naar die wortels en brengen beide werelden samen", zegt cellist Jeroen den Herder, artistiek leider van het festival. Eén van de hoogtepunten is de wereldpremière van het dubbelconcert voor sheng (Chinees mondorgel), cello en ensemble van de Chinees-Amerikaanse componiste Man Fang. Het werk wordt op donderdagavond 29 augustus uitgevoerd door de vermaarde Chinese shengspeler Wu Wei, cellist Jeroen den Herder en Camerata RCO. Ook maken de topcellisten Leonid Gorokhov (Rusland) en Chu Yi-Bing (China) hun opwachting in Zutphen. Grote naam uit eigen land is Lucia Swarts.

De studenten van de Cello Academie van Jeroen den Herder zijn goed vertegenwoordigd op het festival. Vier keer per jaar komen jonge cellisten vanuit de hele wereld naar Zutphen om vijf dagen lang intensief te werken met Jeroen en andere docenten. "Het zijn vooral conservatoriumstudenten, maar ook afgestudeerde musici. In de week voorafgaand aan het festival ontvangen we een tiental cellisten uit China, Rusland, IJsland, Spanje, Portugal, Turkije en Nederland. Hun openbare masterclasses in de aansluitende week maken deel uit van het festival en worden altijd goed bezocht. Zutphen is een goeie masterclass-stad. Er zijn hier prachtige locaties waar je als het ware samen met je instrument in retraite kunt gaan, op zoek naar verdieping. Ik kan niet wachten."

Joël Bons

De academiestudenten komen niet alleen voor de masterclass, zij zullen ook optreden. Dit jaar spelen ze korte werken voor cello en een niet-westers instrument. Joël Bons, hij geeft compositieles aan het Conservatorium van Amsterdam, heeft zeven van zijn leerlingen gevraagd deze werken te schrijven. De stukken worden samen met de Oosterse festivalmusici uitgevoerd. Deze samenwerking maakt deel uit van Atlas Lab van het Amsterdamse conservatorium: een broedplaats voor nieuwe interculturele muziek. Het belooft een spektakel te worden.

Bach en Beethoven

Elke morgen om half tien spelen de cellomeesters solowerken van Bach en Beethoven. Naast deze gerenommeerde cellisten komen ook Raphaela Danksagmüller op de Armeense duduk, de Turkse Neva Özgen op kemençe en het Letse fenomeen Madara Fogelmane naar Zutphen. Uit eigen land komen Fuse en Harrie Starreveld op de Japanse shakuhachi. Tijdens het picknickconcert op zondagmiddag passeren enkele festivalhoogtepunten. De avondconcerten worden gegeven in Theater Hanzehof. Tickets & Info: www.cellofestivalzutphen.nl.

Meer berichten