Marloes Jolink: 'Ik droom van een inspirerende plek, een bolwerk dat mensen energie geeft'.  (foto: Corry Florijn)
Marloes Jolink: 'Ik droom van een inspirerende plek, een bolwerk dat mensen energie geeft'. (foto: Corry Florijn) (Foto: )

Helend tekenen, iedereen kan het

Corry Florijn

Kracht herwinnen uit verbeelding

In onze serie over deelnemers aan de Academie Zutphen is Marloes Jolink hekkensluiter. De Academie – een initiatief van de Stadsonderneming Zutphen om mensen met een goed idee ter verbetering van de plaatselijke samenleving te helpen met de ontwikkeling van hun plannen – typeerde Marloes als een creatieve verbinder van mensen die zich even niet verbonden voelen.

ZUTPHEN – Marloes: "Ik ben 60 en wil nu doen waar mijn hart ligt: mensen door imaginatie op weg helpen hun kracht en energie te hervinden. Je kunt dingen een hele tijd van jezelf weghouden, zeker als je jong bent, maar er komt een moment dat het klaar is, dat je er tegenaan loopt. Mensen moeten zelf de behoefte voelen het anders te gaan doen. Wat ik ga doen is bedoeld als aanvulling op een eventueel medisch traject, niet als remedie. Ik ben geen dokter of psycholoog. En ik wil het een atelier noemen, geen praktijk.
Het is lastig om je te onderscheiden omdat er nu zoveel is op dit gebied. Mindfulness is een modewoord, er is een wildgroei aan coaches. Wat ik doe bestaat al heel erg lang. Ik ben docent levensbeschouwing en weet dus veel van filosofie, heb de opleiding genezend tekenen gedaan, en heb veel levenservaring. Dat is mijn schatkist. Ik werk met visualisaties. Vaak zijn dat beelden uit een moment in je leven waarin je je heel gelukkig voelde. Het gaat om de waarde van het beeld, het verhaal erachter. En ik gebruik de verbeeldingstoolkit, erg inspirerend door de universele symbolen die verwijzen naar onze innerlijke wereld. Je kunt uit je verbeelding je evenwicht weer vinden. Als ik zelf even rust zoek ga ik zen-tengle tekenen, dat zijn herhaalde patroontjes. Je kunt gaan zitten en je ademhaling als ijkpunt nemen, maar als je heel graag creatief bezig bent, dan werkt tekenen ook heel meditatief. Ik heb zin om dat over te brengen op anderen."
"Ik vind het verrijkend met een kleine groep te werken. In september wil ik een try-out gaan doen. Ik start hier aan huis, dan kan ik ook de kosten wat lager houden. Als er veel belangstelling is ga ik op zoek naar iets groters.
Ik heb al lang het gevoel dat ik er nog iets aan toe moet voegen. Ik wil mensen graag een sfeervolle plek bieden waar ze naar toe kunnen, elkaar kunnen ontmoeten. Uit je huis komen kan een lastige stap zijn als je bijvoorbeeld een burn-out hebt gehad.
Als ik een beetje mag dromen dan heb ik over een tijdje een inspirerende plek, een bolwerk dat mensen energie geeft, een plek, waar mensen met regelmaat naar toe komen om zich op te laden door bezig te zijn met verbeelding.
Ik hoop dat mensen een poosje komen en er dan thuis mee verder kunnen gaan.
Helend tekenen is voor iedereen geschikt. Vaak sta je zelf versteld van wat je kan maken. Iedereen werkt anders, abstract of figuratief, en ook kleur is emotie. Je moet het gewoon doen, geen drempel hebben."
Opgave en informatie: mail naar marloes.jolink@hotmail.com

Meer berichten