Ludewien Zweerus (r) en Jacqueline de la Rie (l) organiseren kunstuitjes 'voor mensen zonder museumjaarkaart' (foto: Corry Florijn)
Ludewien Zweerus (r) en Jacqueline de la Rie (l) organiseren kunstuitjes 'voor mensen zonder museumjaarkaart' (foto: Corry Florijn) (Foto: )

'Kunst en meer' voor iedere beurs

Corry Florijn

Koffie, thee, koekjes, contact

"Er wordt ons voorgehouden dat het allemaal zo fantastisch gaat in Nederland. Voor een bepaalde categorie is dat zeker zo, maar ik zie ook dat er hele groepen mensen uitgesloten raken van dingen in de maatschappij. Ik vind dat iedereen mee moet kunnen doen. Dat was mijn drive toen ik de Academie Zutphen ging volgen."

ZUTPHEN – Ludewien Zweerus heeft met Jacqueline de la Rie het plan opgevat om mensen met een smalle beurs te laten genieten van kunst en een dagje uit. 'Kunst en meer' heet het project.
Ludewien: "Groepen van 12 personen krijgen de reis, entree, koffie/thee, lunch, een rondleiding en een drankje. Een complete dag uit dus. Een keer écht genieten, niet zomaar een broodje kaas tussen de middag, maar een goéde lunch." Jacqueline: "Die rondleiding is meerwaarde, dat doe je niet zo snel in je eentje. Als je meer weet over de achtergrond gaat het ook meer voor je leven. Dan komen gesprekken op gang als 'wat vond jij er nou van, wat heeft je geraakt?' Daarnaast willen we mensen de gelegenheid bieden zelf creatief bezig te zijn in Atelier Luster."
"We denken aan uitjes naar Museum More in Ruurlo, De Fundatie in Zwolle, Lalique in Doesburg. Maar ook het Openluchtmuseum, dat is ook cultuur. Bij meer subsidie en sponsoring kunnen we verder weg." Jacqueline: "Het wordt niet commercieel, wij hoeven er niets aan te verdienen. Voor ons is het gewoon vrijwilligerswerk."
De Academie Zutphen ondersteunde Ludewien met info over de doorontwikkeling van de plannen. "Maar ook welke fondsen we kunnen benaderen en hoe we onze doelgroep bereiken. Voor ons zijn dat de mensen met een minimum inkomen of een uitkering, Mensen die niet meer zo makkelijk alleen de deur uitgaan en dreigen te vereenzamen. Dat gaat namelijk vaak samen. Inmiddels hebben we goede contacten met wijkcentra zoals Waterkracht. Zij weten precies welke mensen het nodig hebben. Ook hebben we onze plannen neergelegd bij Schuldhulpmaatje die bij de mensen thuis komt. Het is niet aan ons te bepalen welke mensen het nodig hebben."
Ludewien Zweerus en Jacqueline de la Rie zijn beide opgegroeid in een kunstenaarsgezin. Ludewien schildert zelf met acryl: kleurrijk en abstract. "Ik ben zelf ook een kleurrijk mens, ik hou niet van saai." Jacqueline runt Atelier Luster waar zij o.a. workshops geeft. Op maandagochtend is het Open Atelier. Laagdrempelig, voor 5 euro kan Iedereen creatief aan de slag en anderen ontmoeten bij koffie, thee en koekjes,"
"Men reageert hartstikke positief op ons plan. De dingen zijn nu in gang gezet richting de wijkcentra. Het is wachten op de aanmeldingen. We gaan in ieder geval eind september van start. De eerste sponsoring is binnen, voldoende voor een eenmalige reis maar we hebben meer nodig voor ons jaarprogramma. Als er bedrijven zijn die ons willen steunen: we zijn naar jullie op zoek!"
jacqueline.delarie@gmail.com

Meer berichten