Kees Zijderveld met achter hem 'de Leesclub' van Ada Bunschoten, het origineel van de covertekening van 'Blinde Vinken' (foto: Corry Florijn)
Kees Zijderveld met achter hem 'de Leesclub' van Ada Bunschoten, het origineel van de covertekening van 'Blinde Vinken' (foto: Corry Florijn) (Foto: )

'Blinde vinken', door Kees Zijderveld

Kees Zijderveld (84) uit Almen heeft met Blinde Vinken zijn tweede boek gelanceerd. Zijn eerste werk is in eigen beheer uitgegeven en verhaalt over zijn geschiedenis en het boeiende leven van zijn voorouders. Kleinkinderen krijgen op hun veertiende verjaardag een exemplaar van 'opa boerderij' uitgereikt. Het thema van Blinde Vinken is afstand en nabijheid; hoe dicht mensen bij een ander durven staan.

Door Corry Florijn

ALMEN - Zijderveld werkte jarenlang in warme landen waar de afstand tussen mensen verschilt van die in West Europa. Hij was docent aan de Landbouwuniversiteit in Wageningen. Na zijn pensionering begon hij een boerenbedrijfje, fokte 15 jaar Witrik koeien, en ging meer schrijven.

Kees: "Drie jaar geleden ontstond het idee, geïnspireerd door mijn eigen ervaringen in een leesclub en door een boek van Alain Finkelkraut. Ik noem het boek een ideeënroman. Blinde Vinken bevat gelaagdheid, en ik stel me voor dat mensen die iets met literatuur en leesclubs hebben dit boek zullen waarderen. De boekenclub in Almen heeft het in ieder geval al opgenomen voor het volgende seizoen." 'In de roman worden negen boeken uit de wereldliteratuur besproken en het gaat over het zoeken naar de best mogelijke afstand tussen mensen, maar ook over joodse tradities en antroposofie, over Zutphen, de Gorsselse hei, Ierland en Brazilië.'

'Blinde Vinken gaat over een leesclub die citaten uit het werk van Prévert, Barnes, Camus, Yalom, Grossman, Malamud, Groult, Ionesco en Wieringa bespreekt. De wat oudere leden geven hun opvatting over die boeken vanuit verschillende levensbeschouwingen, waaronder jodendom, antroposofie en atheïsme. Ze zijn vaak blind voor elkaars opvattingen. De bijeenkomsten vinden maandelijks plaats aan de IJsselkade in Zutphen in het huis van boekantiquair Bloch. In een sobere schrijfstijl wordt zichtbaar dat er 'preciezen' zijn die zich willen beperken tot de bespreking van het boek, en 'rekkelijken' die meer persoonlijk contact zoeken. Voorzichtig zoekt iedereen naar de beste persoonlijke afstand, zowel lichamelijk als gevoelsmatig. Als de vrijgevochten half-Ierse poppenkastspeler Pieter deel uit gaat maken van de club verhardt de worsteling tussen koele boekenernst en empathische aandacht. In ontmoetingen buiten de leesclub komen intussen de persoonlijke verhalen aan de orde als de Tweede Wereldoorlog, de liefde voor Ierland en de verloren zonen. Een aantal korte noten over afstand en nabijheid zijn als een rode draad in het boek geweven. Een grote verzoening lijkt op komst als een belezen violiste zich bij de groep aansluit. Maar het loopt anders. Het slot is verrassend en hilarisch.'

Online zijn al enkele recensies over het boek te vinden. Een lezer oordeelt: 'Ik vind het heel mooie miniatuurtjes en gezamenlijk een teer geheel. Dichtbij het leven en bij het hart."

Blinde Vinken kost 16 euro en is te bestellen door een mail te sturen naar kees@zijderveld.com

Meer berichten