Mupi op Deventerweg
Mupi op Deventerweg (Foto: )
Op fietse door Z.

'Hey Siri'

Fietskoeriers hebben de naam nogal eens roekeloos in het verkeer te zijn. Ik weet niet hoe het in andere steden gaat maar hier in Z. valt dat mee. We stimuleren elkaar om ons aan de verkeersregels te houden. Toch zit een ongeluk in een klein hoekje. De smartphone is vaak boosdoener.

Een klant of collega belt terwijl je net bezig bent met een tijdrit om een pakketje af te leveren. Telefoon uit de achterzak van wielershirt vissen terwijl je met één hand aan het stuur verder koeriert. Dan zwabbert het.

Je weet dat je niet veilig bezig bent, maar het is niet tegen de verkeersregels. Tenminste dat was zo. Vanaf 1 juli mogen ook fietsers niet meer bellen en/ of appen tijdens het fietsen. Ik vind het goede wetgeving. De eerste dagen van juli betrap ik mezelf nog regelmatig op fietse door Z. met de telefoon in de hand. Hardnekkige gewoonte.

Een klant raadt me draadloze oortjes aan die je via bluetooth kan verbinden met je telefoon. Ze laat me zien hoe het werkt. Word je gebeld, kan je door een tikje op het oortje opnemen en spreken. Wil je zelf bellen laat je dat de spraakcomputer doen. "Hey Siri!"

Ik ben verkocht. Mannen en gadgets. Partner K. is minder enthousiast. Die ben je binnen een maand kwijt, voorspelt ze. Waarschijnlijk heeft ze gelijk, maar eigenwijs als ik ben bestel ik ze toch. De virtuele assistent heeft de toekomst. Bij mijn broer staat er zelfs al eentje in huis, een nest hub, hij lult er de hele dag mee, totdat mijn schoonzus er genoeg van heeft en de stekker eruit trekt. 's Avonds staat er wel eten op tafel dat door de digitale butler is besteld.

Op fietse op de Deventerweg besluit ik mijn nieuwe oortjes nog maar eens uit te proberen. "Hey Siri, bel K." Er gebeurt niets. "Hey Siri, bel K.", dicteer ik, ditmaal harder. Nog niks. Nieuwe gadgets en kinderziektes. Geïrriteerd vis ik mijn telefoon uit de achterzak. Ik zwabber. De motoragent die naast mij komt rijden zwabbert niet maar maant mij te stoppen. We staan naast een MUPI bord: 'en hou 95 euro in je zak', staat erop te lezen. Daar is oom agent het niet me eens. Het valt ook niet uit te leggen.

"Hey Siri, open thuisbankieren-app".

Door Benno Geerlings 

Meer berichten