Diana Lammers uit Lochem bij één van haar 3-D schilderijen (foto: Corry Florijn)
Diana Lammers uit Lochem bij één van haar 3-D schilderijen (foto: Corry Florijn) (Foto: )

Diana Lammers maakt voelbare kunst

"De kunst was er al, en waar ik naar toe wil was me ook duidelijk. De Academie Zutphen heeft me een zetje gegeven in de aanpak hoe ik mijn werk beter onder de aandacht van mensen kan brengen. De paden die ik kan bewandelen."

Door Corry Florijn

Zutphen – Diana Lammers schilderde als kind al. Het begon als hobby met aquarel, daarna probeerde ze acryl en tenslotte olieverf. Haar opleiding deed ze aan het Cibap in Zwolle waar ze zich bekwaamde in presenteren, etaleren en decoreren. In haar schilderwerk is ze autodidact; creativiteit en inspiratie vormen de basis.
Op een vakantie op Ibiza zag ze in een cafeetje een wand waarin surfplanken en waterscooters verwerkt waren. Sindsdien richt ze zich met name op realistische en voelbare kunst. Het verwerken van objecten in een schilderij werd haar signatuur. "Ik hou ervan om me op die manier uit te drukken."

Fantasiemuren

Diana: "Muren van publieke gebouwen zijn vaak akelig saai. En ik maak wandschilderingen. Dat wil ik uitbouwen in commerciële opdrachten, in een thema voor een bedrijf of zorginstelling. Maar ik maak ook graag een muur voor een kinderkamer of voor een ziekenhuis. Zelf heb ik als kind ook een tijd in het ziekenhuis gelegen. Het lijkt me mooi als een kind afleiding vindt in het kijken of voelen van een muurschildering en daarbij weg kan fantaseren. Ik heb volop ideeën. Dus als iemand nog een muurtje vrij heeft?"

Diana Lammers doet wanneer mogelijk mee aan de jaarlijkse kunstroute, haar werk was te zien op de kunstmarkt in Haaksbergen en in het Kulturhus Holten. "Ik richt me vooral op de driehoek Lochem, Zutphen, Holten.
Eigenlijk ben ik op zoek naar mensen die me verder kunnen helpen aan plekken waar muren zijn die een object in de ruimte nodig hebben. Ik werd gewezen op leegstaande etalages, dat is goed bedacht maar die zijn meestal niet geschikt omdat het werk daarin snel zal verkleuren.

3D-object

De finale van de Academie Zutphen was in wijkcentrum Waterkracht in Zutphen. Ook daar is een muur die heel geschikt is voor een 3D-object. Waterkracht is multicultureel en dan beginnen bij mij meteen de ideeën op te borrelen hoe ik al die verschillende nationaliteiten tot uitdrukking zou kunnen brengen. Het is juist ook heel erg leuk om de mensen die het wijkcentrum bezoeken erbij te betrekken.
Ik heb veel gehad aan de bijeenkomsten van de Academie Zutphen, aan de interventie en aan de herkenning bij andere deelnemers en in de verhalen van de gastsprekers. Eigenlijk worstelt iedereen met hetzelfde.
Het zal nieuw voor me zijn om mijn werk buiten de deur uit te gaan voeren, maar ik zie daar ook een mooie uitdaging in.
Over een aantal jaren hoop ik terug te kijken op een paar mooie opdrachten.

www.dianalammers.123website.nl

Meer berichten