Ellen de Zwart bij haar zelfportret in het Rijksmuseum.
Ellen de Zwart bij haar zelfportret in het Rijksmuseum. (Foto: P.r.)

Zelfportret in Rijksmuseum

Een zelfportret in Rembrandtstijl van Zutphense Ellen de Zwart (1961) hangt tot en met 15 september in het Rijksmuseum in Amsterdam. Het portret in olieverf toont het gezicht van Ellen in claire obscure omgeving en met een stoffen halsdoek.

Door Leo Polhuys

ZUTPHEN - Als kind zat ze vaak eindeloos te turen op schilderijen van Rembrandt en was ze al geboeid door de grote Hollandse meester. Op de lagere school maakte ze ooit een werkstuk over haar grote voorbeeld. ''Ik tekende veel in mijn jonge jaren en volgde ooit een cursus aquarelleren. Door werk en kinderen kwam het echter een hele tijd niet meer van schilderen. Toen ik 2010 buiten het arbeidsproces raakte, pakte ik de draad echter weer op en ontdekte ik dat ik veel meer kon dan ik altijd had gedacht. Begin dit jaar volgde ik een onlinecursus waarbij ik leerde met olieverf te schilderen. Deze cursus liep ongeveer gelijk met de televisieserie over Rembrandt in het kader van het Rembrandtjaar. Ook ging het project Lang Leve Rembrandt van start, in het kader waarvan je een werk kon insturen naar het Rijksmuseum. Met als gevolg dat mijn werk samen met een aantal anderen uit 8500 inzenders werd gekozen. Ik ging helemaal uit mijn dak toen ik hoorde dat mijn werk in het Rijksmuseum mag hangen. Voor mij is het een waardering en erkenning van het werk dat ik in al die jaren heb gemaakt."

"Vroeger tekende en aquarelleerde ik, sinds ik de onlinecursus volgde, werk ik voornamelijk in olie.'' De jury heeft (nog) niet bekendgemaakt waarom Ellens zelfportret is uitgekozen.

"Misschien hoor ik dat nog. Het was in elk geval leuk om het schilderij naar het museum te brengen, want daar zag ik ook andere kunstenaars die een werk mochten inleveren.''

De lichtval, de manier waarop Rembrandt stoffen schilderde... het maakt allemaal erg veel indruk op de Zutphense, die het liefst portretten maakt.

''Ik houd het meest van verweerde gezichten, waaraan je een verhaal kunt aflezen.''

Bij Ellen thuis staat een schilderij van twee oude Bretonse vrouwen, de ene vrouw heeft een ondeugende uitdrukking. Ernaast staat een schilderij van dames in Staphorster klederdracht, met opwaaiende rokken.

Werk van Ellen is momenteel ook te zien in de huisartsenpost in Warnsveld.

''Misschien kan ik daar mijn zelfportret wel bij hangen, als de tentoonstelling in Amsterdam is afgelopen. Ik heb mezelf het schilderen aangeleerd en was altijd voor mezelf bezig, maar de laatste tijd komt mijn werk ook onder de aandacht van anderen. Ik ben niet van plan om mijn werk te gaan vermarkten of in opdracht te schilderen. Ik houd het lekker bij mezelf en blijf doen wat ik leuk vind.''

Meer berichten