Gemeente/ politiek

Rode taart voor sociaal advocaten

Zutphen - De PvdA heeft een rode taart uitgereikt aan de sociaal advocaten Petra Breukink en Sanne Striekwold. Iedere twee weken houden zij vrijwillig spreekuur in de Uitwijk in Zutphen. De PvdA staat achter hun inzet voor een betere toegang tot het recht voor iedereen.

Sanne Striekwold is mede-oprichter van een advocatenkantoor met vestigingen in Lent en Doetinchem. Petra Breukink houdt kantoor in Arnhem en is in 2016 verkozen tot beste vrouwelijke strafpleiter van Gelderland. Zij merkten dat de toegang tot de rechtspraak in een regio zoals de Achterhoek onder druk staat en ze wilden daar iets aan doen.

Petra Breukink: “Mensen denken dat een advocaat duur is en laten het erbij zitten. Hun problemen worden echter niet opgelost. Op het moment dat ze dan aan de bel trekken, is de situatie onnodig verergerd.” De advocaten komen in het spreekuur situaties tegen dat cliënten met incasso’s worden geconfronteerd, die juridisch aanvechtbaar zijn. Vaak is dan niet eens een rechtszaak nodig en is het voldoende dat zij als advocaat contact opnemen. Een cliënt is dan op een eenvoudige manier geholpen, terwijl de situatie zonder hulp verder escaleert. En als er toch een rechtszaak nodig is, rekenen zij een pro-deo tarief voor cliënten die een normaal advocatentarief niet kunnen betalen.

Het spreekuur van de sociaal advocaten is al opgemerkt in Den Haag. Sanne Striekwold: “We zijn door het Ministerie uitgenodigd om mee te denken hoe de toegang tot het recht beter kan.” Doordat ze in de Uitwijk zitten, zijn de lijntjes kort met hulpverleners, zoals de wijkcoaches.

De PvdA Zutphen is lovend over het initiatief van het spreekuur in Zutphen. PvdA-fractievoorzitter Jasper Bloem: “Deze twee toegewijde sociaal advocaten kiezen ervoor om hun juridische kennis in te zetten om kwetsbare personen te helpen. Als advocaat hadden ze op de Zuidas tonnen kunnen verdienen, maar zij ontvangen liever cliënten in de Uitwijk. Dat vind ik heel bijzonder.”

Het juridisch spreekuur is iedere twee weken op een donderdag van 17:00 tot 18:30 uur, in de oneven weken behalve tijdens de schoolvakanties. Daarnaast zijn de sociaal advocaten via e-mail en whatsapp (06-11250711) te benaderen.

Meer berichten