Chris op het podium in Eindhoven na het behalen van het kampioenschap sprint voor fietskoeriers.
Chris op het podium in Eindhoven na het behalen van het kampioenschap sprint voor fietskoeriers. (Foto: P.r.)
Sport

Chris Saris kampioen op NK Fietskoeriers

Zutphenaar Chris Saris, actief bij Fietskoeriers Zutphen, is op het Nederlands Kampioenschap voor fietskoeriers in Eindhoven als eerste uit de bus gekomen op het onderdeel sprint. In de 'main race', een ander onderdeel, werd hij vierde.

Door Leo Polhuys

ZUTPHEN - ''Ik had de dagen na het kampioenschap wel even last van vermoeide benen, '' geeft de Zutphenaar toe. ''Zo'n sprint vergt veel energie. Maar goed, het was de moeite wel waard. Ik had van te voren niet echt heel veel getraind maar was al wel een keer 140 kilometer wezen fietsen met een aanhanger met spullen erin. Eigenllijk vormt mijn werk als fietskoerier mijn beste training.'' Chris is drummer van beroep. Als beroepsmuzikant trekt hij met zijn band de hele wereld rond. Daarnaast is hij fietskoerier en bezorgt hij net als zijn collega's post en pakketjes door heel Zutphen. ''Wij fietsen voor bedrijven en particulieren, die kiezen voor groene bezorging maar die ook graag willen dat hun pakketjes snel worden bezorgd. Vooral in de binnenstad lukt dat veel beter per fiets dan met de auto. Zo langzamerhand ken ik elke straat in Zutphen en omgeving wel zo'n beetje,'' lacht Chris, die vrijdag als vaste fietsdag heeft en verder op oproep werkt.

Op de kaart

Het NK in de Brabantse stad is een initiatief van fietskoeriers in 34 Nederlandse steden. Chris: ''Sommige deelnemers wisten niet dat er naast de grote steden als Amsterdam of Tilburg ook een koeriersbedrijf in Zutphen actief is. Zodoende heb ik onze stad toch maar mooi op de kaart gezet.. Het leukste is natuurlijk dat de Zutphenaren nu kunnen zeggen dat de pakketjes in hun stad het snelst worden bezorgd. Tijjdens de sprint moesten we eerst keihard rennen naar onze fiets, die aan het eind van de baan stond. Ik had mijn racefiets daar neergelegd, terwijl anderen een transportfiets gebruikten, die veel minder wendbaar bleek op het parcours, waar je tussen een aantal obstakels door moest slalommen. Met mijn fiets was ik op dit onderdeel veel flexibeler. Het ging dus niet zozeer om de tijd waarin de sprint werd volbracht maar meer om deze op een zo slim mogelijke manier uit te voeren. Ook moest ik niet al te hard fietsen, want als een pion tijdens het slalommen zou worden omgestoten, zou de deelnemer verder worden uitgesloten van de wedstrijd.''

'Ik sport tijdens mijn werk'

Chris weet zijn werk als muzikant en zijn baan als fietsende pakketbezorger goed te combineren. ''Ik zie het zo: ik sport tijdens mijn werk, en word daar nog voor betaald ook. Ik denk dat ik met een uitgebreidere training misschien wel hoger was gekomen in de main race, een wedstrijd van twee uur met diverse stops onderweg waarbij je flink moet puzzelen om er op een zo slim mogelijke manier doorheen te komen.'' Inmiddels heeft de sportieve Zutphenaar ook deelgenomen aan het Europees Kampioenschap voor fietskoeriers in Brussel, afgelopen weekeinde. Chris eindigde snel maar wist net geen podiumplek te bemachtigen.

Meer berichten