Bezoekers tijdens de Open dag van de bouw, met op de achtergrond de reproductie van Schippers'werk. (Foto: Willem Feith)
Bezoekers tijdens de Open dag van de bouw, met op de achtergrond de reproductie van Schippers'werk. (Foto: Willem Feith) (Foto: Willem Feith)

Zorgen om IJsselgezicht Schippers

Wat gaat er gebeuren met de gordijnen met daarop een IJsselgezicht van Arie Schippers in het voormalige museumgebouw aan de Rozengracht? Zoals bekend wordt hier momenteel een hotel gerealiseerd. Een afbeelding van de IJssel bij Wijhe, afgeleid van Schippers schilderij, die nog uit de ''museumtijd'' stamt, hangt er echter nog steeds.Het origineel is te zien in het museum Hof van Heeckeren.

Door Leo Polhuys

ZUTPHEN - Tijdens de open dag van de bouw, waarbij het voormalige museumgebouw in het oude kloostercomplex werd opengesteld voor publiek, viel het een aantal Zutphenaren op dat de metershoge gordijnen nog steeds in de refter hangen. De bouwwerkzaamheden, die gepaard gaan met stof en andere ongemakken, zouden het werk geen goed doen. De gordijnen werden een jaar of tien geleden door de Vrienden van de Musea cadeau gedaan, mede in verband met de matige akoestiek in het pand en na een advies van een geluidsdeskundige. De musea waren toen nog onderdeel van de gemeentelijke organisatie. Door de voorziening aan te brengen, verbeterde de geluidskwaliteit in het gebouw aanzienlijk. Met de aankoop waren enkele duizenden euro's gemoeid. Het origineel vormt een van de topstukken uit de collectie van het museum. Het Stedelijk Museum en museum Henriette Polak zijn samengegaan en sinds twee jaar gevestigd in Hof van Heeckeren.

Geluiden

Er zijn verschillende geluiden te horen over de reproductie. Zo zijn er stemmen die zeggen dat het werk misschien het beste in de refter kan blijven hangen, maar dan eerst wel stofvrij moet worden opgeborgen tot het hotel is gerealiseerd, om schade te voorkomen. Een andere suggestie is het werk op te hangen in het museumgebouw aan het Hof van Heeckeren of in de Walburgiskerk, waar genoeg hoogte is om het gordijn op te hangen en waar de akoestiek ook wel beter kan. Ondernemer Anton de Lange, die het hotel laat bouwen, reageert verrast. ''Ik kan er geen zinnig woord over zeggen en heb ook niets gehoord tijdens de Dag van de Bouw, waar toch zo'n duizend mensen hebben rondgekeken. Bij mijn weten is het hele gebouw gestript, maar als er mensen zijn die mij meer kunnen vertellen, houd ik me aanbevolen.''

Museumdirecteur Tiana Wilhelm weet dat de gordijnen nog in de refter hangen. '"We hebben wel aan de huidige eigenaar gevraagd of er plannen zijn met deze gordijnen, maar het is nog onduidelijk wat er gaat gebeuren. Omdat het werk is gemaakt voor de refter, zou het op zich best mooi zijn als het daar ook blijft hangen. Maar mocht De Lange er anders over denken, dan kijken we naar een andere oplossing.'' Over de stenen tafel in de voormalige kloostertuin zijn volgens de Lange wel afspraken gemaakt. ''Deze zal een mooie plek krijgen bij de nieuwe inrichting van de tuin.''

Meer berichten