Huisartsenpost Arcus Paulus Potterstraat.
Huisartsenpost Arcus Paulus Potterstraat. (Foto: )
Op fietse door Z.

Huisarts

Als ik mijn teen gestoten heb, strompel ik niet meteen naar de huisarts. Een opkomende hoofdpijn bestrijd ik zelf.

Ik google om de symptomen van mijn kwaal te duiden. Daar vind ik ook het middel dat het kan laten verdwijnen. Meestal blijkt het bij drogist verkrijgbaar. Betreft het medicatie op recept dan bel ik de assistent, leg uit wat mij scheelt en vraag of de dokter het recept voor mij kan uitschrijven. De dokter is geen god meer, de man of vrouw wiens oneindige wijsheid onbetwist naar beterschap leidt. Ik doe het zelf, de laptop als huisartsenpost.

Daarnaast gaat de alternatieve geneeskunde als een speer. Voor elke kwaal is er een spirituele healing. De homeopathische medicatie vindt gretig aftrek. Kleine flesjes met een grote prijs. De zorgverzekeringen zien er in toenemende mate brood in. In Z. is de antroposofische geneeskunde populair.

Alternatief of regulier, feit blijft dat ziekte in veel gevallen nog onoplosbaar is. Hoewel we grote stappen aan het maken zijn, staat de geneeskunde volgens mij nog in de kinderschoenen. Mijn moeder is 88 en is mede dankzij de stand van wetenschap wel al zo oud geworden. Ze is overgevoelig voor geluid en het suist desoriënterend in haar hoofd. De kwaal kunnen ze benoemen; hyper-acusis. Genezing is er nog niet. Haar huisarts zit met de handen in het haar. Hij heeft flink geëxperimenteerd met medicijnen, niets lijkt te helpen. Er zijn wel pilletjes die haar enige rust geven. Zelf heeft ze het volledige alternatieve repertoire ook al tot zich genomen. Het blijft echter aanmodderen met de beste bedoelingen.

Ik bezorg ook bij huisartsenposten. Op fietse arriveer ik aan de Paulus Potterstraat 40. Huisartsenpost Arcus. De deur is gesloten. Er hangt een A-viertje aan het raam. De post is die dag dicht. Ik geef het pakketje af bij de buren. Daar weten ze dat de artsen en assistenten gezamenlijk een dagje uit zijn. Er is geen paniek op het pleintje voor de post, geen opstand. De zieken googelen vandaag. Ik wens het team op stap een gezellige dag toe. Zonder ongelukjes en kwetsuren.

Benno Geerlings 

Meer berichten