Foto:

Verborgen tuin van Ingrid te Brake

Ingrid te Brake nam deel aan de Academie Zutphen, initiatief van Stadsonderneming Zutphen om mensen met ideeën voor de stad te helpen met de realisatie daarvan. Ingrids plan was een ontmoetingstuin voor vrouwen en hen te coachen in het opnieuw verbinding maken met de aarde en moeder natuur. Die tuin is er inmiddels en heet De Verborgen Tuin.

Door Corry Florijn

ZUTPHEN - "Ik heb een groene achtergrond. Mijn hele leven werk ik al in de biologische tuinbouw. We hebben een eigen tuinbouwbedrijf in Italië gehad, maar ik wilde niet meer die productiestress. Ik wilde de verbinding leggen tussen het werken met groen en werken met mensen. In de natuur kom je terug bij jezelf.

Ik zat zelf ook in die omslag. Dus heb ik een sabbatical genomen en ben een half jaar gaan wandelen en vrijwilligerswerk gaan doen in Portugal. Dat is heel weldadig. Je hoeft alleen maar te zijn, dat is genoeg. Je laadt weer op. Terug in Nederland heb ik mijn baan opgezegd en ben de opleiding Natuur in Begeleiding gaan doen. Vervolgens kwam de Academie Zutphen op mijn pad. Toen ik de oproep las dacht ik: misschien volgend jaar, het is nog te vroeg. Toch die angstfactor. Totdat een paar maanden later iemand me wederom wees op de Academie. Toen heb ik de stoute schoenen aangetrokken en heb Charlotte gebeld en moest ik uitleggen wat mijn bedoeling was. Je spreekt je dromen uit en maakt ze concreet. De bijeenkomsten daar zijn zó stimulerend. Door het huiswerk kom je erachter wat je nodig hebt, je krijgt tips van elkaar en van de gastsprekers.

Ik wil de ontmoetingstuin opzetten voor vrouwen omdat zij de behoefte hebben om dingen met elkaar te delen, zich verwant voelen met elkaar in hun zorgen om werk en gezin. Ze raken overstresst door zorgen, raken zichzelf kwijt. In kleine groepjes kan ik een kader bieden met oefeningen, tuinieren, een wandeling. Je moet niks, alles mag. Met een soort strippenkaart komen vrouwen op regelmatige basis dan 4-5 keer en ontstaat er een proces dat leidt tot voldoende energie en zelfvertrouwen om het weer zelf te doen.

Ik heb al een tuin gevonden op de Veldhof in Gorssel. Op een heel rustig plekje achteraan kan ik mijn ontmoetingstuin maken die De Verborgen Tuin gaat heten. Heel toepasselijk, het ligt achter een heuveltje maar het is ook de verborgen tuin in jezelf, die je weggestopt hebt en niet onderhouden.

Mensen die geïnteresseerd zijn kunnen contact opnemen met de Veldhof. Ik heb een flyer gemaakt, maar voor het opzetten van een website heb ik hulp nodig. Bijvoorbeeld via LETS Ruilkring, dat iemand een site voor me bouwt in ruil voor coaching. Je ziet, ik heb op de Academie ook leren vragen om hulp. Ik was gewend alles alleen te doen.

De Veldhof is vanuit Zutphen nog net te doen op de fiets, maar ik wil me niet vastpinnen op 1 plek. Ik ben ook op zoek naar iets soortgelijks in Zutphen of directe omgeving. Dan is het bereikbaar voor iedereen.

tuinderijdeveldhof.nl

Meer berichten