Schrijver Ten Berge ontvangt bijzondere Koninklijke onderscheiding

Zutphen - Vrijdag 21 juni werd dichter, prozaschrijver, essayist en vertaler H. C. ten Berge in Zutphen benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Burgemeester Annemieke Vermeulen van Zutphen sprak hem toe en speldde hem de bijbehorende versierselen op. Dit gebeurde tijdens de bijeenkomst voor de boekpresentatie 'muurPoëzie in Zutphen & Warnsveld' in de Burgerzaal in Zutphen.

Oeuvre en prijzen
H.C. ten Berge (Johannes Cornelis ten Berge, Alkmaar, 24-12-1938) debuteerde in 1964 met de dichtbundel 'Poolsneeuw'. Als vertaler heeft hij werk van onder meer Ezra Pound vertaald. Een hele generatie dichters in het Nederlands taalgebied is door hem beïnvloed. In zijn werk heeft hij zich laten beïnvloeden door natuurvolkeren als de Azteken en de Inuit, en de laatmiddeleeuwse mystiek klinkt vaak door. In zijn proza en poëzie komen thema's aan de orde als de mondiale roofbouw op het milieu en de uitholling van cultuur. In 1967 richtte hij het literaire tijdschrift Raster op en gaf hiermee de internationale avant garde en experimentele literatuur het eerste podium in Nederland. Vele later vooraanstaande schrijvers debuteerden in Raster. Hij doceerde moderne literatuur aan de Universiteit van Austin en aan de Academie voor Beeldende Kunst te Arnhem. Ook zette hij zich in voor de Zuid-Afrikaanse dichter Beyten Breytenbach die zeven jaar gevangen zat vanwege zijn anti-apartheidsactiviteiten. Hij werkte mee aan het huiskamerfestival "Gast in Zutphen" en verzorgde regelmatig gastlessen op scholen.

Hij ontving de volgende prijzen:
1964: Poëzieprijs van de gemeente Amsterdam voor 'Journaal I, II en XII'(nu de Herman Gorterprijs)
1968: Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs voor 'Personages'
1971: Prozaprijs van de gemeente Amsterdam voor 'Een geval van verbeelding'
1972: Bijzondere prijs van de Jan Campert-stichting voor zijn leiding aan het tijdschrift Raster
1987: Multatuliprijs voor 'Het geheim van een opgewekt humeur'
1996: Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre
2003: A. Roland Holst-Penning voor zijn gehele oeuvre
2006: P.C. Hooft-prijs voor zijn gehele oeuvre

Zijn laatste roman werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. Tot op heden heeft hij 44 boeken gepubliceerd.

Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw
Deze bijzonder hoge onderscheiding is nog niet eerder uitgereikt aan een inwoner van Zutphen. In haar toespraak sprak de burgemeester ook over de relatie tussen het werk van Ten Berge en Zutphen, aangezien Zutphen herhaaldelijk als decor diende in zijn werk.

Meer berichten