Opening Pakje Kunst Zutphen

Zutphen - Zutphen heeft er weer een bijzonder initiatief bij: Pakje Kunst. Pakje Kunst is een initiatief van beeldend kunstenaar Ro-Nalt Schrauwen uit Tilburg en is
geïnspireerd op de Duitse Kunstautomat. Vrijdag 21 juni om 15.00 uur is de opening van Pakje Kunst in de Graafschap Bibliotheek van Zutphen. 

Wethouder Mathijs ten Broeke verricht de openingshandeling, stadsdichter Merel Hubatka draagt een gedicht voor, geïnspireerd is op de kunstwerkjes. Muzikaal zal de middag opgeluisterd worden door zangeres Carolina Brusse en pianiste Emma van Wijngaarden.

Waar de Bitri-automaten Nederland voorheen voorzagen van nicotine, werpen de machines overal in het land tegenwoordig alleen nog maar kunst uit. Op deze manier probeert Pakje Kunst de automaten als cultureel erfgoed veilig te stellen.

De unieke kunstwerkjes die precies in een sigarettendoosje passen, zijn speciaal voor dit doel vervaardigd door kunstenaars uit Zutphen en omgeving.

Op een laagdrempelige wijze kunnen de kunstenaars door middel van Pakje Kunst hun werk promoten. Voor slechts 2 x een 2-euromunt trek je een pakje uit de oude mechanische
automaat en ontdek je wat kunst kan zijn. Bovendien zijn de kunstwerkjes en pakjes erg leuk om te geven en om te krijgen.

De ervaring leert dat op sommige locaties er een echte run ontstaat op de Pakjes Kunst. Je wordt er nieuwsgierig en hebberig van, er zijn zelfs al verzamelaars. Want het aanbod is heel
divers en omhelst vele kunstdisciplines. Denk aan een klein schilderijtje, een minibeeldhouwwerkje, zelfs kleine objecten van glas. Met een persoonlijk verhaaltje van de kunstenaar.

Wat er precies in zit, weet je eigenlijk pas nadat je het pakje hebt opengemaakt.

Verzamelaars trekken het hele land door, langs de automaten. Zo verkopen die oude sigarettenmachines toch weer iets verslavends!


Mocht je als kunstenaar interesse hebben om (in de toekomst) mee te doen, mail dan naar pakjekunstzutphen@gmail.com.

Meer berichten