In de Bovenkamer worden bokslessen voor senioren gegeven.
In de Bovenkamer worden bokslessen voor senioren gegeven. (Foto: P.R.)
Sport

Boksen voor senioren in Bovenkamer

Het is niet de bedoeling dat de deelnemers elkaar knock out slaan en bloederige taferelen zoals op televisie zullen niet voorkomen. Integendeel. Beweging, zacht contact via de bokshandschoenen en plezier staan voorop bij het seniorenboksen dat in juli en augustus wordt gehouden in de Bovenkamer in Zutphen.

Door Leo Polhuys

ZUTPHEN - Coördinator Chantal Elskamp van de Bovenkamer vertelt dat het gaat om slechts één van de beweegactiviteiten in de zomerperiode.

Aandacht voor dementie

''Maar wel een activiteit die de aandacht trekt. Boksen voor senioren is er in Zutphen nog niet voor zover ik weet. Tijdens de boksactiviteiten is er speciale aandacht voor mensen met beginnende dementie. Het seniorenboksen wordt gegeven door Huseyin Çakan. Hij is een ervaren docent en weet met de doelgroep om te gaan. Zijn benadering is zeer persoonlijk en toegespitst op wat de deelnemers kunnen en willen. Zo kunnen fitte en minder fitte mensen meedoen en zelfs als je in een rolstoel zit of met een rollator loopt, is deelname mogelijk. Ook de vrijwilligers die meehelpen, zijn ingespeeld op mensen met lichte dementie en weten hoe zij hen het beste kunnen benaderen.''

Chantal benadrukt: ''Al onze activiteiten zijn toegankelijk voor iedereen. Ook het seniorenboksen. Maar er is speciale aandacht voor mensen met beginnende dementie.''

In zomermaanden

Het seniorenboksen wordt gehouden in juli en augustus. Chantal: ''Daar is doelbewust voor gekozen omdat in de zomer veel activiteiten stilliggen.Veel ouderen komen daardoor in een isolement. Maar bij de Bovenkamer kun je dus wel terecht. Tijdens het boksen worden niet alleen verschillende spieren in beweging gezet maar ook de hersenen geprikkeld.''

Activiteiten

De Bovenkamer werkt vanuit de vraag van de bezoekers aan de verschillende activiteiten. Op de activiteitenagenda staan onder meer Tai Chi, als vanouds dansen, de workshop Kopje Theekenen, Meer Bewegen Voor Ouderen en het ontspanningsuur.

De boksactiviteiten bij de Bovenkamer worden financieel gezien mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Oranje Fonds, Stichting RCOAK en Fonds Sluytermans van Loo.

Het seniorenboksen is op de donderdagen 18 juli, 1 en 8 augustus en de dinsdagen 16, 23 en 30 juli, 6 en 27 augustus van 14.00 - 15.00 uur. Vanaf 13.30 uur is er inloop.

Deelnemers betalen een eigen bijdragen van 2,50 euro.

Proefles gratis

Bij succes worden de boksactiviteiten voorgezet in september. Het bijwonen van een proefles is gratis.

Speciale kleding of schoeisel is niet nodig, loszittende kleding wordt wel aanbevolen. Ook mantelzorgers en mensen die gewoon eens naar het seniorenboksen willen kijken, zijn van harte welkom.

De Bovenkamer is onderdeel van de Kaardebol aan de Harenbergerweg.

Meer berichten