Er was veel belangstelling voor de proefrit van de elektrische bus.
Er was veel belangstelling voor de proefrit van de elektrische bus. (Foto: )

Zutphen krijgt elektrische bus

De eerste elektrische minibus zal vanaf 15 december zijn rondes gaan maken. De nieuwe lijndienst die dan van start gaat, is speciaal voor de 65-plussers. Dus, een seniorenbus maar ook tevens een ontmoetingsbus. De bus brengt je van diverse haltes naar winkels in het centrum, naar het museum en meer. Het is een bus tegen eenzaamheid en een bus om eruit te zijn.

Door Gerard Kiezebrink

Kees Lussenhouwer is een bewoner in het Sint Elisabeth aan de Geweldigershoek in Zutphen. Regelmatig zat hij met de andere bewoners aan de koffietafel samen gezellig te babbelen, en daar is toen de vraag gesteld door Kees: "Wie is er eenzaam?"

Eenzaamheid betekent ook dat de 65-plussers eigenlijk nergens kunnen komen. "Dan neem je toch de bus," zegt een bewoner. Maar helaas rijdt er geen bus naar bijvoorbeeld de Hema in het centrum of andere plekken. "Met de rolator rijden via de Paardewal over de 'kinderkopjes' is niet te doen," zegt een bewoner. "Want dan rammelen je kiezen achter je oren!"

"Nu is er dus een plan geboren om de elektrische lijndienst in het leven te roepen," zegt Kees Lussenhouwer. Hij is een van de initiatiefnemers die ervoor gaan om de lijndienst te gaan realiseren. "De eerste bus gaat op 15 december rijden," vertelt Kees. "Voor het plan om de elektrische lijndienst te realiseren is er 100.000 euro nodig om het allemaal op te zetten. De bedoeling is om met twee elektrische bussen te gaan rijden."

De mensen achter de lijndienst hebben al vele gesprekken gehad met de provincie en ook met de gemeente Zutphen. De gemeente stond eigenlijk al gelijk achter het plan en heeft ook al de volledige medewerking toegezegd.

Zo worden er ontheffingen gegeven om met de elektrische bus op fietspaden te gaan rijden, en ook is er al toestemming om in de binnenstad te gaan rijden, en daar zijn vergunningen e.d. voor nodig die ook al zijn toegezegd.

Ook Frans Manders is zeer enthousiast over de lijndienst. Zo zat hij tijdens de de proefrit achter het stuur van de elektrische bus. Men is toen met vijf passagiers gaan proefrijden want men had een proefbus uit Deventer over laten komen om dit te gaan uit proberen.

Zo is men naar het Warnshuus in Warnsveld, en naar De Hoven gereden. "En dat ging heel goed," geeft Frans aan.

Haltes

Er komen haltes op diverse plekken in Zutphen, bijvoorbeeld bij de Lunnete, De Polbeek, ook het bedrijfsleven, waaronder Hema, Jumbo (Ruys de Berenbroekstraat), Lidl, en Gamma willen graag een halte hebben. "En dat gaan we ook doen," maakt Kees Lussenhouwer duideliujk. Er is dus veel mogelijk.

Abonnement

Ondernemers zoals de Hema ondersteunen het project en men wil daar abonnementen verkopen. Wie het abonement toont, krijgt ook nog eens extra korting. De prijs van een abonnement gaat 60 euro kosten. Ook kan men een enkele reis maken voor 1 euro.

Meer berichten